donderdag 13 juni 2019

Valiezen verkoop

In een expat gemeenschap staat de zomer in het teken van komen en gaan. Families die verder trekken, willen minstens de helft van hun huishouden kwijt. Nieuwkomers hebben allerlei gerief nodig dat voor het welzijn van de planeet niet per se spiksplinternieuw moet zijn. Tijd voor een rommelmarkt.

In het organiserend comité passeren allerlei namen. Als ze het over garage sale en flea market hebben, ben ik mee. Garageverkoop en vlooienmarkt. Tweedehands spullen worden consequent pre loved items genoemd, ook dat kan ik volgen. Als ze het over car boot sale hebben, moet ik om uitleg vragen. Het gaat om de verkoop vanuit een autokoffer, car trunk ofte car boot.

Dan komt Hannah met luggage rummage op de proppen. Wablieft? Het betekent zoveel als snuffelen door de bagage. 'Past goed bij al dat verhuizen hier,' zegt ze. 'En we kunnen de markt met vintage valiezen aankleden.' Ik leen die van mijn grootouders uit en pleit en passant voor een naam die ook niet Engelstaligen verstaan. Second hand market komt er onder te staan.

In internationaal gezelschap zijn er voor de invulling van rommelmarkt even veel ideeën als er namen zijn. Ik verkoop alles aan bodemprijzen, anderen hopen dat hun kraam opbrengt, nog anderen willen winst voor het organiserend team. Er is discussie of de opbrengst geheel of gedeeltelijk naar een goed doel mag gaan. Of er geen, weinig of veel eten en drinken moet zijn. Of professionele verkopers toegestaan zijn. En zo ja, volgens welke criteria. Lokaal? Duurzaam? Zelfgemaakt?  

Op de speelplaats worden de twee goalen voor andere doelen gebruikt

We raken eruit en eindigen zelfs in stijl. Of hebt U misschien ooit al een rommelmarkt gezien met bar en relaxzone? Lukas ligt de hele namiddag in de kussens te lezen, de complete verzameling loser-dagboeken die ik op de kop wist te tikken.

Er is een weggeef tafel vol gerief waarvoor je zelfs geen duizend đồng (4 cent) meer kunt vragen. Een kleine boekenruilkast, zo'n minibibliotheek die werkt volgens het principe take one, leave one. Een gratis muziekoptreden.

En vier grote bakken waarin marktkramers hun onverkochte spullen kunnen deponeren. Doneren. De schoenen, kleren, boeken en huiswaar gaan naar lokale ngo's.

Maar het beste van al... Er worden zowaar Belgische wafels verkocht.


1 opmerking: