vrijdag 17 mei 2019

Wat is cultuur?

Voor Spanje een flamencokleed. Tulpen en houten klompen voor Nederland. Een esdoornblad voor Canada. Voor Vietnam een kegelvormig strohoedje. Of een karaoke box en microfoon. Een kimono voor Japan. De Eiffeltoren en een baret voor Frankrijk. Een theeservies voor Engeland. Kalligrafie voor China. Een sari voor India. Voor Zwitserland een gigantische koperen koebel. Voor Zuid-Afrika een zelf gekleide miniatuurversie van de Tafelberg.

Voor bijna elk land weet ik een goed voorwerp, maar niet voor België. De school organiseert een internationale feestdag. Iedereen mag iets van zijn of haar cultuur of culturen meebrengen.

Wat is de Belgische cultuur? Wij hebben geen vlag ingepakt en een traditioneel kostuum heeft België niet. Tenzij je een blauwe boerenkiel met rood-en-witte-bolletjes sjaal meerekent. Of een mijnwerker. Zo ouderwets.

Foto van weleer, tijdens het Francofone carnavalsfeest. 
Toen hing op school onder andere een vlag voor tweetalig België. 
Lukas wilde graag poseren, wij zijn nog nooit zo patriottisch geweest als hier in het buitenland 


       
Eten en drinken zijn niet toegestaan. Begrijpelijk. Op de speelplaats staat de wereldkaart geschilderd, Vietnam in het midden. Als de leerlingen hun eigen land vinden, mogen ze daar hun voorwerp leggen. In de zon, natuurlijk komt dat niet goed. 

Maar eten en drinken, dat is toch onze hele cultuur!?! Gentse neuzekes, mattentaarten uit Geraardsbergen, carré confituurkes, mosterd, mossels en tomaat met garnalen aan zee, lokale bieren van overal, speculaas en speculaaspasta, koeken van Jules Destrooper, lange vingers, Petit Beurrekes, chocolade, Luikse wafels, frieten van het frietkot.

Als we ons hoofd breken, komen we toch nog op heel veel uit. In België zijn de rolschaats en de saxofoon uitgevonden. Er wordt veel (en steeds meer) gefietst. Ensor en Permeke hebben prachtige schilderijen gemaakt. Wim Delvaux is een bekende hedendaagse kunstenaar. We hebben steengoede muziek, maar winnen zelden het Eurovisiesongfestival. De Rode Duivels doen het niet slecht. Er staan kerken en kapelletjes in het landschap. Veel fermettes ook. De jeugdbeweging leeft. We praten niet zo makkelijk over geld. Duiven houden is een sport. Het wereldrecord regeringsvorming staat op onze naam. En waarschijnlijk ook het wereldrecord voor aantal regeringen per inwoner.

Welke voorwerpen kunnen dat symboliseren? En vooral, welke voorwerpen hebben we hier in huis? Had ik op voorhand geweten dat de kinderen op een dag hun cultuur zouden moeten voorstellen, dan had ik wel iets ingepakt. We gaan door de kasten, vinden de voetbal accessoires van het voorbije WK en een oud postkaartje. Het eerste doet mij denken aan hun kleren in de Belgische kleuren, het tweede aan de fietsplaatjes die we toegestuurd kregen.

Jana bedenkt dat een koptelefoon voor onze Belpop kan dienen. De scoutstrui is ook wel typisch.

'En het Atomium, mama!' Ze knutselt hem met tandenstokers in elkaar en schrijft er tekst en uitleg bij. Als voor een echt museum, een woordje over de structuur van het ijzeratoom. 'A must visit when you're in Belgium.'

Lukas legt beslag op de drie torens en de fietsplaatjes. Ghent represent! Zo kunnen ze wel naar de internationale feestdag op school. 



1 opmerking:

  1. "Wij zijn nog nooit zo patriottisch geweest als hier in het buitenland"
    Oh jup! Bezoek? Dan kan het zijn dat er stoofvlees met frietjes op het menu staan. Of wafels. En cadeautjes? Kans dat het een Belgisch biertje, wat chocolade, neuzekes etc. wordt :)
    En kijk, nu kan ik ook nog rolschaatsen als cadeau geven, dat wist ik nog niet ;)

    BeantwoordenVerwijderen