donderdag 14 mei 2015

Slaapklets voor kleuters

Hij zag zijn zus elke avond haar slaapklets invullen en wilde er ook een. Ondanks de weinige tekst (veel tekeningen) in die boekjes van Jana, leek het me toch nog een beetje hoog gegrepen. Dus maakte ik er zelf eentje:
  • Hoeveel sterren geef je jezelf?
  • Leuk vandaag = lachend gezichtje
  • Niet leuk vandaag = droevig gezichtje
  • En plaats voor eender wat hij nog wil vertellen. 


Hij heeft het ritueel niet nodig om 's avonds in slaapmodus te geraken, maar vindt het gewoon reuzeleuk. Gezellig vertellen over de voorbije dag. En soms ook niets vertellen. Of gewoon: 'gespeeld'.

Toen slaapklets voor kleuters uitkwam en zijn feest eraan kwam, dachten we dat het moment voor the real thing was aangebroken. Met hulp van de meter. Hij kan nog niet lezen, maar toen hij haar cadeau zag, wist hij meteen wat het was. 'Mijn eerste slaapklets!' riep hij, alsof het zo hoort dat je dat op vijfjarige leeftijd krijgt (een beetje zoals een fiets in het eerste leerjaar).

Sindsdien doen we het 's avonds met een échte slaapklets. Twee pagina's per dag.

De foto haalde ik bij Corine, ik hoop dat dat mocht...

Op de linkerpagina staan de vaste vraagjes getekend. Wij overlopen niet telkens alle rubrieken, er is bijvoorbeeld niet elke dag feest of sport. We laten hem kiezen waarover hij iets wil vertellen. Soms vraag ik ook naar een rubriek die mij interesseert. Heeft hij vandaag iets getekend of geknutsel, bijvoorbeeld. In het kader in het midden kun je een leuke uitspraak van de voorbije dag opschrijven of wat je kind tijdens de slaapklets vertelt.

Op de rechterpagina staat de opdracht die elke avond anders is. Ik moet toegeven dat die opdrachten niet altijd even uitvoerbaar zijn. Ik denk dat elke ouder zou zuchten als er vlak voor het slapengaan staat dat je kleuter zich mag verkleden met iets uit jouw kast, waarna jij een foto neemt. Misschien maar goed dat de meeste kleuters nog niet kunnen lezen. Zonder dat hij het weet pas ik er een mouw aan. 'Wat vind je leuk van de kleren die ik aan heb? En waarom? Zou jij ze willen dragen?' Da's een even goede aanleiding voor een gesprek en daar draait het tenslotte om.

Andere opdrachten zijn haalbaarder. Bijvoorbeeld. Als het antwoord JA is kruip je onder je mama/papa door, als het antwoord NEE is, kruip je erover. Heb je vandaag opgeruimd? Ben je getroost? Heb je gelachen? Het leidt tot hilarische toestanden en ook tot de nachtzoen. Want op het einde van de oefening kruipt je kind vanaf het voeteneind in bed.

Kortom, het is leuk om te doen en sluit de dag mooi af, maar je moet er wel voldoende tijd en een beetje geduld voor hebben. Als ik moe ben en het snel vooruit moet gaan, kan ik het slaapklets-ritueel minder opbrengen. Gelukkig weet ik dat meestal op voorhand, dan begin ik er gewoon niet aan. Maar als er 's avonds tijd en zin is, dan zorgt de slaapklets echt voor een gezellig onderonsje.

1 opmerking:

  1. Mooi! En inderdaad iets dat ook als volwassene wel leuk/handig kan zijn.

    BeantwoordenVerwijderen