woensdag 13 mei 2015

Slaapklets

Vorig jaar kreeg de dochter een slaapklets. Dat boekje waarmee je elke avond de voorbije dag kan overlopen, werkt voor haar wonderwel. Ze slaapt niet altijd even makkelijk in en dit ritueel helpt om dingen van de voorbije dag te parkeren.Bovenaan elke pagina staan meerkeuzevragen die per dag anders zijn. De ene keer gaat het over wat je gegeten hebt en je humeur, een andere keer gaat het over hoe sportief je was of hoeveel je gegamed hebt. In de rechterkolom een aantal vaste rubrieken.

Avonden aan een stuk gaf Jana zichzelf het compliment dat ze 'daper' was geweest. Dapper omdat ze bijvoorbeeld geen zin had om te zwemmen en het toch deed. Dapper omdat ze haar broer bij iets had geholpen. Dapper om allerlei redenen.

Onderaan elke pagina staat een opdracht. Soms is dat een invullijstje: waarvoor wil jij wakker gemaakt worden? Of: wat heeft jij gestoord vandaag? (Het weer, jeuk, de school, mijn vader of moeder.) Maar even goed is het een kleurplaat (teken drie gezichten met gevoelens van vandaag), een yoga-oefening, een knuffelspelletje (als de dobbelsteen 3 rolt, word je gekieteld!), een ademhalingstechniek, een tekst die aan het dromen brengt.
Mijn zus, de tante van wie ze het haar eerste slaapklets gekregen heeft, had dat goed gezien. Het is het ideale cadeau:
 • voor groei-, communiefeesten: het is een soort eerste dagboek, dus een beetje een symbolisch cadeau
 • voor je eigen kind, zomaar: omdat het niet goed kan slapen of omdat je zin hebt in een leuk en zinvol avondritueel 
 • voor jezelf: omdat het ook voor volwassenen deugd kan doen

Jana is ondertussen aan haar tweede slaapkletsboek begonnen. Het is opnieuw met leuke kleurtjes en een frisse layout, maar iets anders opgebouwd. De vaste rubriek heeft bijvoorbeeld thermometers (die ook per dag verschillen). Onderaan staat nog steeds voor elke dag een opdracht.Er is niet elke avond tijd voor, en dat geeft ook niet. Even goed gaat de slaapklets soms mee logeren. Want het helpt om het hoofd rustig te maken. Ik vraag daarom ook nooit waarom ze bijvoorbeeld iets niet leuk vond: het is wat het is, op het einde van de dag mogen de dingen rusten.

En precies omdat ik die slaapklets zo geweldig goed vind, heb ik onlangs zelf eentje voor Lukas gemaakt. Wordt vervolgd.
    

3 opmerkingen:

 1. Oh ideaal voor mijn dochter... Wij houden iedere avond een kletspraat. Het mooiste moment van de dag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heerlijk, hé, zo'n beetje babbelen voor het slapen gaan? En dat boekje is écht goed, wij doen het met periodes élke avond... Ik vind het ook een mooie herinnering, ik ga de ingevulde Slaapkletsen zeker bewaren. ;-)

   Verwijderen