vrijdag 28 november 2014

6 december: speelgoed Q en A

Jana heeft de voorbije zomer, in volle zon, ontdekt wat er precies gebeurt in de nacht van 5 op 6 december. Het begon met argwaan over chocolade-eieren in de achtertuin en kinderen die in ruil voor tanden centen onder het kussen vonden (doen wij hier niet). Toch een beetje vreemd allemaal. Hoe zit dat dan met die Sint?

't Is de leeftijd. Veel kinderen uit haar klas hebben ondertussen een donkerrood vermoeden van wie nu écht al dat speelgoed levert. Een vriendinnetje die begon door te denken, kwam tot de conclusie: 'Gaan jullie dan met alle mama's en papa's 's nachts samen naar Droomland?' (De speelgoedwinkel, U weet wel.)

Ik vind het een logische gedachtesprong. En ook een goed idee: als we nu eens allemaal op één nacht het speelgoed zouden inslaan? Dan maken we er er meteen een gezellig feestje van, daar samen in die winkel. Het zou de dingen beslist eenvoudiger maken. Nu haal ik het speelgoed altijd tussendoor. Snel even naar het centrum tijdens mijn middagpauze. De spulletjes verstoppen op de bodem van mijn fietstassen, onder het brood en andere boodschappen. Thuis wachten tot de kinderen in bed liggen en dan de kostbare waar naar boven smokkelen. Hectisch.

Zo'n speelgoednacht zou het ook makkelijker maken om andere ouders aan te klampen. Met welk speelgoed speelt uw kind het meeste? Geschikt voor welke leeftijd? Blijft het speelplezier lang meegaan? Nu vraag ik dat soort dingen online of op school. Wat is de precieze naam van dat gezelschapsspel dat we ooit speelden op familiefeest? Lijkt me iets voor Lukas. Wil iemand af van die loombandjes, nu de rage voorbij is? Het staat op Jana haar lijstje.

Mijn netwerk werkt, de Sintstress is dit jaar beduidend minder. Om U te helpen met uw speelgoedvragen, deel ik hier alvast de informatie die ik vorig jaar zocht (en niet vond).

Ja, de houten treinsporen van Ikea passen op de bruggen, stationnetjes, speciale kruispunten,… van Brio. Het is soms een beetje duwen, maar je krijgt het in elkaar. Kortom, met een redelijk bedrag kun je bij Ikea een groot sporennetwerk kopen, met één welgemikt stuk van Brio maak je daar iets spectaculairs van. Bovendien: je kunt het hele spoornet bij elke gelegenheid aanvullen. Bij ons komt er bij iedere verjaardag of alweer een Sinterklaas komt iets bij.

Let wel, het spoornet van Brio en Ikea past in elkaar, de treinstellen zijn niet compatibel. De wagonnetjes en locomotieven van Brio zijn net iets groter dan die van Ikea. Brio zit dus altijd vast onder de bruggen en tunnels van Ikea. Wil je de treinstellen van Brio (waarmee je op termijn best spectaculaire dingen kunt doen, denk magnetische kranen enzo) dan kun je die wel op maar niet onder de sporen van Ikea laten rijen. Tunnels en bruggen van Ikea moet je dan vervangen door die van Brio, van Ikea kun je dan enkel nog de platte sporen gebruiken (zo'n plat pakket bestaat).


De afmetingen van stofjes voor de modepoppen van Harumika zijn 15 cm breed en 20 cm breed.  Jana speelt graag met die mannequins (maar zoals met al haar speelgoed: niet superfrequent). Lukas heeft ze recent ook ontdekt. Elke pop heeft in haar rug (en soms ook nog in rok of decolleté) een groef waarin je met een soort spateltje stofjes en lintjes kunt proppen. Laag over laag creëer je op die manier je eigen mode. Denk jeanskleed met daarover een doorschijnend wolletje. Of goud met daarover een groen lint. Of een horizontale streepke met daarover doorzichtige tule en daarover nog een bontje en iets met triepkes. Echte haute couture, quoi. Ik naaide heel veel bij. Oude T-shirts, naairestjes, linten: het dient allemaal. Ik deed er zelf een paar driehoekige dingen bij: daarmee maken ze asymmetrische rokken, scheve topjes of een poncho. De stofjes van 15 cm breed zitten strak om het lijf, die van 20 cm breed vallen ruim zodat je ze ook kunt poffen enzo. Met de lengte kun je variëren (tot ongeveer 20 cm). 

Valt er iets op aan mijn zoekwerk van vorig jaar? Wij doen voor Sinterklaas de truuc van niet duur maar vééééééééél. Krijgen ze een knikkerbaan, dan is dat het startpakket. Maar we zorgen wel dat de vloer bezaaid ligt met knikkers. Een pop komt samen met oude babykleertjes. Bij autootjes stellen we in gespreide slagorde een tweedehands set kleine verkeersbordjes op. Aangevuld met niknakskes en mandarijnen verspreid over de hele ruimte, ziet het er altijd waw uit. Optisch bedrog, maar het werkt. Dit jaar, met een reeks tweedehands plastic cowboy’s en indianen en al zeker met die loombandjes, zal het opnieuw indrukwekkend zijn.
   

2 opmerkingen: