zondag 12 juli 2020

De markt van Bac Ha

Bac Ha is de hoofdstad van de Hmong Hoa. Oftewel Bloemen Hmong.
     
Als ik het goed begrepen heb, wordt deze etnische groep niet alleen zo genoemd omdat hun kleren van de meest kleurrijke zijn, maar ook omdat hun cirkelrokken - wanneer je ze helemaal open zou leggen - als een bloem zo rond zijn.
     
Elke zondag trekken ze hun mooiste rok aan. Want dan is het markt. Ook de Zwarte en Rode Dao, de Nhunhg en de Tay trekken dan hun zondagse kleren aan.
    
Op de markt kopen ze vee en landbouwinstrumenten, vers fruit en groenten, handtassen, schoenen en ... nieuwe kleren! Voor buiten- en binnenlandse bezoekers is dit dus dé plek om etnisch textiel te kopen.
    
Ook lokale instrumenten worden verkocht. Tussen de kraampjes zweven af en toe ijle fluittonen. Soms is het iemand die zijn product aanprijst of uittest. Af en toe zien we iemand koffie drinken en zomaar spelen.
     


Wij kopen geen instrumenten. Wel oorbellen voor Jana, een draak voor Lukas en twee handgeweven dekens. Als de kinderen nog zo veel kleiner waren, kocht ik misschien ook zo'n draagdoek met pareltjes. Mooi voor op feestjes en dagelijks gebruik.

We proberen te kopen bij stalletjes die door de lokale mensen worden uitgebaat, en niet door Viet Kinh. De minderheden worden door de hoofdgroep in Vietnam al genoeg onderdrukt. Helaas, de dekens vinden we nergens anders.

Verder kijken we vooral mensen. De paraplu's maken het nog kleurrijker. Sommige zijn net gekocht, het etiketje hangt er nog aan. Uit reportages weet ik dat de paraplu's anders tegen de zon gebruikt worden. Dan zouden er dus parasols op de foto's staan.

Maar als wij de markt bezoeken, dan regent het
                 

1 opmerking: