vrijdag 6 maart 2020

Corona & Karrewiet

In volle voorbereiding van onze verhuis naar Vietnam hebben we dat wel eens tegen de kinderen gezegd. 'Stel dat daar ooit nieuws is, dan zouden jullie buitenlandse Ketnet reporters kunnen zijn.' Maar er was nooit nieuws. Of toch niets dat internationale aandacht moest krijgen.

Tot een paar weken geleden. Toen de scholen sloten, mailde Jana een eerste keer. 'Hallo, ik woon in Vietnam en wij kunnen door het Corona virus niet naar school.'
'Interessant,' antwoordde de redactie. 'Mogen wij jou en je broer op de lijst voor Karrewiet zetten?' Jana gaf toestemming en mailde regelmatig een update door.
 
'De school gaat nog steeds niet open.'
'Er is ondertussen ook een grappig handenwaslied in Vietnam.'
'De school blijft nog twee weken langer dicht.'
'Ook volgende week kunnen we niet terug naar school.'

Toen na de krokusvakantie ook een heleboel Italiaanse scholen gesloten zouden blijven, kreeg ze plots telefoon. 'Mama, er staat Brussel op mijn scherm!' Opnemen, zei ik. Of we een filmpje wilden maken?

's Avonds zagen onze Belgische familie en vrienden hen in Karrewiet. Wij pas de volgende ochtend. Kijk hier naar de uitzending. Vanaf minuut 2:37 kondigt Jelle aan dat wereldwijd zo'n 290 miljoen kinderen niet naar school kunnen. Twee-honderd-negentig miljoén!! 

'Dat lijkt leuk,' zegt hij nog, 'maar is dat ook zo? En wat doe je dan de hele tijd?
Wat ze de hele tijd doen? Online lessen volgen en huiswerk maken. Op de vraag of zo'n school-sluiting leuk is, geeft geen van de Belgische kinderen in Azië een duidelijk antwoord. Maar ik kan het U hier nu wel verklappen. Neen.

Verder legt Jana de situatie best goed uit. Winkels en supermarkten worden hier vooralsnog niet leeg gekocht. Mensen zijn wél ongerust maar het gewone leven gaat redelijk normaal door.

En het plan om kinderen terug naar school te sturen, verloopt inderdaad in fases. Eerst de oudste kinderen (universiteit en hoger middelbaar) zodat die hun examens niet mislopen. Daarna alle kinderen 12+. Vervolgens de lagere school, misschien graad per graad. Als laatste de kleuters en de kinderopvang. 


Áls de scholen terug opengaan, kan Jana dus waarschijnlijk sneller terug. Lukas zal nog een beetje moeten wachten.

In het filmpje voor Karrewiet zat hij erbij en keek ernaar. Hij had nochtans ook slimme dingen gezegd, maar die zijn eruit geknipt.
        

Geen opmerkingen:

Een reactie posten