woensdag 11 maart 2020

Corona, to be continued... (1)

Behalve dat de scholen nog steeds gesloten waren, ging het leven vorige week min of meer zijn normale gangetje. Minder toeristen, dat wel, en veel Vietnamezen zijn ook wel bezorgd, maar verder gingen ze nog steeds gewoon naar het werk, de markt, de tempel, het veld, de voetbal, de eetstalletjes, het koffiehuis.

Vandaar dat onze reporters op Karrewiet er nogal luchtig over deden. Er was immers sprake dat de scholen binnenkort weer open zouden gaan. Eerst de universiteiten. Ook de middelbare scholen stonden op het punt hun oudste studenten te ontvangen. Daarna zou het aan Jana geweest zijn. Nog iets later aan Lukas. We moesten de online lessen nog even volhouden, maar niet lang meer.

Helaas. Alles is hier op een paar dagen tijd helemaal omgeslagen. Een chronologie en veel cijfers ...

  • Op 2 maart vloog een Vietnamese jongedame in business class van Londen naar Noi Bai. Ze voelde zich ziek en had eigenlijk niet mogen vertrekken. (Er wordt ook geroddeld dat deze rijkeluisdochter op de modeweken van Milaan was.) Hoe dan ook, enkele dagen na aankomst testte ze positief. 
  • Meteen daarna werd de hele passagierslijst op het internet gezwierd. Namen, geboortedata, adressen, paspoortgegevens, stoelnummer in het vliegtuig. Hier weegt privacy sowieso weinig door, nu al zeker niet.
  • Binnen een paar dagen konden leger en politie alle passagiers traceren. Waaronder een paar toeristen, die in tussentijd naar Hué, Da Nang en Hoi An doorgereisd waren. 
  • Alle toeristen werden in hun respectieve hotels onderschept. Meer dan 10 (tien!) medepassagiers van dat beruchte vliegtuig testten positief en zijn ondertussen in quarantaine geplaatst. De Vietnamese jetsetster bleek een 'superverspreider'.

Deze oproep circuleerde onmiddellijk op alle sociale media


Dat maakt, ondanks de bijzonder snelle en doortastende aanpak, dat de Corona cijfers voor Vietnam er vandaag als volgt uitzien:

  • totaal aantal besmettingen staat op 34
  • de eerste 16 waren al meer dan 22 dagen genezen
  • op dit eigenste moment zijn er dus 17 patiënten, in quarantaine
  • voorlopig niemand gestorven 

Vietnam was 22 dagen Corona vrij! En zelfs in die periode bleven de scholen gesloten. Nu er een tweede golf van nieuwe gevallen opduikt (en zo'n groot land een relatief klein golfje), lijkt het einde zoek. Wie gaat de scholen terug openen, als dat al niet gebeurde in de periode dat er géén besmettingen waren? Lokaal, regionaal of nationaal, niemand durft hier die verantwoordelijkheid nemen.

In die zin ga ik akkoord met wat de Belgische viroloog Marc Van Ranst daar antwoordt op vraag 24: 'Bij elke maatregel die je voorstelt, moet je denken: hoe geraken we van die maatregel weer af? Als je daar geen scenario voor hebt, dan moet je echt hard nadenken alvorens die maatregel te nemen.'

Hier ligt enkel het plan klaar om lessen te beginnen uitzenden op de Vietnamese nationale televisie. Om de scholen weer te openen is er helemaal geen concreet plan. Voor elke maatregel heb je een als-dan scenario nodig. 'Als de cijfers gedurende zo veel dagen van deze orde zijn, dan...' Maar dat is er niet.

Ik vrees dus - en dat is vrij realistisch - dat de scholen hier wel eens tot aan de zomervakantie dicht zouden kunnen blijven. Ondertussen komt van miljoenen kinderen het recht op onderwijs in het gedrang. En het recht op spel, sociaal contact en beweging. 


Ons lukt het nog wel, maar voor veel families wegen het huiswerk en het afstandsonderwijs heel zwaar. Van Janie tot Yoko, bijna alle moeders postten deze quote. Wekenlang geen school, en het einde is dus nog lang niet in zicht  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten