maandag 20 januari 2020

-5: dag van de rijstcake-in-bananenbladNog 5 dagen te gaan! Op de 27ste dag van de laatste maanmaand van het jaar wordt bánh chưng gemaakt. Een dikke cake van rijst, gevuld met gestoofd vlees en/of eieren. De cake wordt in bananenbladeren verpakt en 24 uren gekookt.

Een etmaal lang moet de essentie van de bananenbladeren in de rijstcake trekken. Vroeger profiteerden huisvrouwen van deze dag om met hun zussen, buurvrouwen en vriendinnen samen te koken en nieuwtjes uit te wisselen. De meeste vrouwen werken vandaag buitenshuis, daar hebben ze geen tijd meer voor.

Dus kopen ze hun rijstcakes op de markt. Bánh chưng hoort bij Tê't zoals kaarsjes bij een verjaardag. Collega's en vrienden geven elkaar pakketjes bánh chưng. Wij krijgen er ook toegestopt. De eerste keer vond ik het niet echt lekker, maar ondertussen heb ik het wel leren waarderen. Het voelt zacht en smaakt een beetje zoet en bitter tegelijk. Straks doe ik nog zoals de Vietnamezen en is mijn nieuwjaarsdag niet compleet zonder een pakje of twee.  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten