zondag 19 januari 2020

-6: dag van de boom

Nog zes dagen voor het oude maanjaar om is, het moment om de familieboom in huis te halen. Vroeger stond die op voorouderlijke grond. Degenen die de traditie in ere houden, halen hem een paar dagen voor Tê't op en brengen hem op de vijfde dag na Tê't terug naar hun hometown. Daar hebben ze iemand aangesteld die het hele jaar door voor de familieboom zorgt.

Hoewel Vietnamese families die over de rest van het land zijn uit gezworven, rond Tê't nog steeds terugkeren naar het huis van ouders en grootouders, worden de meeste bomen tegenwoordig on the spot gekocht. Vaak midden in het centrum, op de belangrijkste hoofdwegen en drukste kruispunten.

Daar planten kwekers uit omliggende velden hun aardewerken bloempotten op straat. Vrachtwagens rijden af en aan met nieuwe leveringen. Families keuren, kiezen, kopen. Er komt en gaat een constante stroom van steekkarren, fietsen, brommers, aanhangwagens. Mijn fotoreportage van vorig jaar toont het min of meer. Dit jaar rijden de brommers met bomen zo snel heen en weer dat ik vaak te laat ben om het vast te leggen.

Hoe dan ook, als de plant maar tot de ingang van het huis of de zaak geraakt. Hij moet vlak voor de deur of middenin de hal staan.

In Ho Chi Minh stad is het de abrikozenboom die voor een vruchtbaar en voorspoedig jaar moet zorgen. De gele bloemen moeten fel als goud oplichten, dat brengt het meeste geluk. In Hanoi is het een tak van de perzikenboom. Je kunt kiezen tussen rood, roze of rood-roze. Ik zou voor rood gaan, in Azië traditioneel de kleur van goed geluk. Hier in Hội An is het de Kumquat boom. Een stevige struik met kleine, oranje mandarijnen. Hoe boller, hoe beter.


Misschien vind ik dit wel het allerleukste aan Tê't. Want Tê't of het nieuwe maanjaar, dat betekent eigenlijk de komst van een nieuwe lente vieren. En hoe doe je dat beter dan door - letterlijk - een en ander op te fleuren? Het is dezer dagen absurd mooi op straat. Asfalt en uitlaatgassen in een decor vol bloemen in bonte kleuren. Alsof we in een surrealistisch, sprookjesachtig stadswoud beland zijn.
Andere decoraties die op de 26ste dag van de laatste maanmaand voor Tê't in huis worden gehaald zijn manden en kommen met rond, rijp fruit. Gele bloemen die voor een lang leven staan. En traditionele schilderijen en kalligrafie van oude Vietnamese spreuken.

Allerliefste heeft er eentje gekregen van het stadsbestuur van Đà Nẵng. Hij mocht zelf kiezen wat er op kwam, een wens voor zichzelf en de zijnen. Nu hangt er peace of mind in onze woonkamer.

Vorig jaar deden we niet mee aan de voorbereidingen voor Tê't, dit jaar toch al een beetje, volgend jaar halen we misschien ook een boom in huis. Of van die gele bloemen, die vind ik ook mooi.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten