donderdag 9 mei 2019

De slag om het internet

De maand mei is hier aan de militairen, wekenlang krijgen we een gratis luchtshow.

Het machtsvertoon is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Het startschot wordt ergens halverwege april gegeven, dan beginnen de soldaten hun mitrailleurs en laarzen op te blinken. Ze rollen kanonnen en tanks naar buiten, cirkelen met hun helikopters boven de palmbomen.

Elke dag, ter voorbereiding van 30 april.

Als heel Vietnam verlof heeft om zoveel jaar onafhankelijk te vieren, wordt àlles boven gehaald. Het grove geschut. Militaire parades op het land, een reusachtige vloot op de zee, straaljagers in de lucht.

De herdenking van de slag bij Điện Biên Phủ, die achteraf als een spannende saga leest, is voor het leger hét moment om te tonen dat ze die vandaag opnieuw zouden winnen.

Dat geen wereldmacht het in zijn hoofd haalt om ook maar een vinger naar Vietnam uit te steken. Frankrijk niet. Amerika niet. China niet. En het eigen volk ook niet.

Daarom beperkt het machtsvertoon zich niet tot de nationale feestdag. Terwijl ik dit schrijf, vliegt opnieuw een straaljager boven ons huis en kan ik nog steeds niet aan de voorkant van mijn blog.

De internetblokkade is deel van de totalitaire controle. In de Verenigde Staten bloggen nogal wat Viet Kieu redelijk kritisch over Vietnam. Viet Kieu zijn geëmigreerde Viet, vaak bootvluchtelingen die na de Vietnamees-Amerikaanse oorlog aan de harde repressie wilden ontsnappen. Vaak gebruiken ze Blogspot als platform.

Veel wordt mij plots duidelijk. Vandaar dat Vietnam die blogs rond deze tijd van het jaar plat legt! Nog een paar weken, dan zou ik mijn eigen posts weer moeten kunnen zien.

Tekening van Houston Breedlove, die ook de bijhorende html-code schreef
    

Edit: Er zit in een kink in de kabel, één van de internetkabels die op de bodem van de Zuid Chinese Zee liggen. Dat is rond deze tijd van het jaar - elk jaar opnieuw - de officiële uitleg van het probleem met Blogspot. Al zeggen ze hier natuurlijk niet Zuid Chinese Zee.
   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten