woensdag 13 februari 2019

Bla en (de pluisjes van) de Ba Na

In elk dorp krijgen we tekst en uitleg. Hoe de dorpsoudste zijn inwoners in de rong tot de orde roept. 'Minder drinken en minder hard met de brommer rijden.' Hoelang een weduwe bij de Ba Na moet wachten om te hertrouwen. 'Na drie jaar offert ze een koe en vraagt ze bij het graf van haar man om toestemming.' 

Hoe jonge geliefden bij de Ba Na met elkaar afspreken. 'De jongen sluipt onder de paalwoning en bonkt met een stok tegen de vloer. Zijn meisje moet naar buiten komen, het lief wil praten (en misschien meer). Een eerbaar meisje vraagt de jongen in huis. Als hij wil praten, kan dat evengoed binnen, met haar en haar familie. Daarna leeft een pas getrouwd koppel eerst een tijdje bij de ene, dan een tijdje bij de andere familie. Het kan een paar jaar duren vooraleer hun eigen huis klaar is en ze op zichzelf kunnen wonen.'
Onze gids is Bla. Ze wijst op details en op de harde armoede. Ze vertelt over hoe het vroeger was en nu is. Ze laat ons tamarinde proeven en in haar (grootouderlijk) huis. Ze duwt kerkdeuren open en instrumenten in onze handen.  
Bla zingt graag en ze zingt in het kerkkoor. Als we willen mogen we vanavond naar de rituele opkuis en speciale viering op het kerkhof, ze zal de pastoor even bellen.

Overdag werkt Bla in de keuken van ons hotel in Kontum: Hnam Chang Ngeh, ook via Booking te vinden. Het hotel is tegelijk een sociaal project. Weeskinderen leren er koken, kuisen en met gasten keuvelen. Bedoeling is dat ze daarna in de plaatselijke horeca of in de groeiende toeristische sector kunnen werken.

In Vietnam zijn weeskinderen technisch gezien niet altijd wees. Soms leven hun ouders nog maar heeft het gezin het zo hard te verduren dat de kinderen vanzelf voortijdig uit huis trekken, terwijl hun ouders hen niet tegenhouden.

Ze worden hier pluisjes genoemd. Het zijn kinderen die met de wind mee uit huis waaien, aangewakkerd door de adem van hun ouders die hen zachtjes wegblazen.

Vandaar de naam van het sociaal project waarmee een Vietnamese zakenman die na de oorlog naar Frankrijk vluchtte zich over de meest kwetsbare kinderen van Kontum ontfermt. Poussières de Vie organiseert stageplekken in horeca en toerisme, opleidingen in hospitality, hospitalité qoui.

Voor gastvrijheid is Bla wat mij betreft al geslaagd.
        

Geen opmerkingen:

Een reactie posten