woensdag 21 november 2018

Flemlish / Vlaamels

We doen beter ons best. Als we onszelf of elkaar betrappen op Engels in een Nederlandse zin, zoeken we ons eigen woord. 'Mama, we hebben maths gedaan, ik bedoel rekenen.' Het vraagt wat concentratie en discipline, maar het werkt wel. Soms drijven we die nieuwe taalhygiëne door tot in het absurde. Niet omdat we kost wat kost tegen leenwoorden zijn, het is gewoon leuk om samen naar Nederlandse alternatieven te zoeken. 

Hangry. Een samentrekking van hungry en angry om het fenomeen te duiden dat een hongerig gevoel zo hard op je humeur kan werken dat je boos wordt. De kinderen en ik hebben er last van: honger maakt ons extreem kribbig, ocharme Allerliefste als we het allemaal tegelijk krijgen. Dus toen de kinderen de uitdrukking op school hoorden, hebben we hem meteen geadopteerd. Iets later hoorden we het woord ook in Karrewiet opduiken, het zal dus ook in Vlaanderen wel in zwang geraken.

Onze suggestie: Bongerig.

Hanoying. In Hanoi een uitdrukking van buitenlanders (om maar niet expat slang te moeten schrijven, in deze context zo ironisch te Engels) waarmee ze willen aangeven dat sommige dingen hen heel erg irriteren (het verkeer, het lawaai). Wordt meestal in positieve zin gebruikt. Wie verzucht of uitroept dat iets so hanoying! is, relativeert het ook meteen. Want voor elke vervelende situatie in Vietnam zijn er honderden waar buitenlanders van houden. Wij wonen niet in Hanoi maar in Hoi An.

Onze suggestie: Hoi Anbetant.

Flemlish. Een hybride taal die woorden en uitdrukkingen uit het Nederlands (Vlaams) en Engels combineert. Er bestaan ook andere combinaties zoals Spanglish en Franglais. Flemlish is niet te verwarren met steenkolenengels of Dunglish (wat wij thuis Ananas-Engels noemen, omdat het natuurlijk pineapple is...)

Onze suggestie: Vlaamels.
   
Ik hoop dat er nog van die woorden komen, ik wil een lange lijst aanleggen.
  

2 opmerkingen:

  1. Hihi, heerlijke taaluitvindingen :-) Leuk te lezen dat jullie deels door mijn ervaringen begonnen zijn met deze taalspelletjes; ik zou misschien beter jullie voorbeeld volgen, kwestie dat ik binnen nog eens vijf jaar nog Nederlands kan spreken ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haaike, nog eens merci voor de waarschuwing / aanmoediging. Het is ook nog eens heel leuk om nieuwe woorden te verzinnen.

      Verwijderen