donderdag 4 oktober 2018

Grote toer, kleine tempels

Als U geen concrete plannen voor Cambodja heeft en dus niet per se de naam van elke tempel wil kennen, kunt U ook dubbelklikken op een foto en de hele reeks als diashow bekijken. Maar U bent gewaarschuwd: ik toon véél foto's, een paar woorden tussendoor kunnen voor afwisseling zorgen. De eerste dag maken we een grote lus langs kleinere tempels. De mastodonten willen we voor de volgende dag bewaren, kwestie van onder de indruk te blijven. Maar al vanuit de tuk tuk zijn we allemaal overdonderd door ocharme onze eerste tempel: Pre Rup zou later maar heel gewoon blijken. En toch nu al doorkijkjes, graveringen, steile trappen, warm rood en veel cool.

Tweede tempel: Prasat Leak Neang, wordt rondom door leeuwen en olifanten bewaakt. Tussen de stenen veel groen. Later zouden we nog duidelijker zien hoe de jungle het van historisch menselijk vernuft overneemt. 

Ta Som. Het is warm en we worden allemaal moe. Lukas vleit zich op een dorpel neer, Allerliefste zorgt voor de sfeer. De tempel zelf doet ook haar best, tot voorbij de laatste poort: plots stappen we door de wortels van een gigantische boom naar buiten. Daar kopen we voor 4.000 riel tien postkaartjes en maken we rechtsomkeer. Ik kijk af en toe nog eens om, de poorten van Ta Som zijn griezelig indrukwekkend.  Na de lunch en een bui waarin het Belgisch maandgemiddelde uit de lucht valt, vierde tempel: Neak Poan. Heel eventjes lijkt het alsof we nog in Gent zijn... We hebben net de voordeur achter ons dicht getrokken en stappen over het pad van de Bourgoyen. Maar dan in een plakkende hitte. De regen heeft het water net aangevuld en alles spiegelt zo mooi. 
Vijfde en laatste tempel voor vandaag: Preah Khan. Voor de ingang dragen krijgers het lange lijf van een zevenkoppige slang, morgen zien we daar nog meer versies van. Eenmaal voorbij die krijgers toont de tempel haar eindeloos lange gaanderijen. In de buitenste gaanderijen mooie doorkijkjes en een boom die Lukas met één vinger kan opheffen.

Morgen nog meer tempels en foto's!
    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten