zaterdag 6 oktober 2018

Gij zult kindveilig reizen

Angkor Wat en Thom en zo: al die tempels liggen in Siem Reap, een stad die van het toerisme leeft. In een arm land als Cambodja brengt dat helaas ook wantoestanden mee. Kinderen werken er als bedelaar, verkoper, goedkope arbeidskracht of prostituee.

Gelukkig zijn er ook tegenbewegingen en kun je als toerist mee het verschil maken. Child Safe Movement geeft zeven tips, enkele daarvan klinken bekend en heel logisch. Meld kinderarbeid, meld sekstoerisme. Er staat meteen een hele lijst telefoonnummers bij. 

De volgende tip, gespot boven de spiegel van een toilet, is verrassend. Kinderen zijn geen attractie, ik vrees dat ik daar al tegen gezondigd heb. 
 

Een andere tip hoorde ik voor het eerst op een straathoek van Mexico Stad. 'Geef niets aan bedelende kinderen.' Geen geld, geen speelgoed, geen snoepje. Geen balpen, geen eten, geen kleren. Hoe hartverscheurend ook, hoe hard dat ook tegen je gevoel indruist.

Kinderen die bedelen of verkopen gaan niet naar school, in plaats daarvan dragen ze bij aan de inkomsten van hun familie. En zolang die kinderen iets toegestopt krijgen, zal de familie hen erop uitsturen: de straat brengt immers meer op dan de school. Zo blijven kinderen dankzij jouw goedbedoelde generositeit gevangen in een leven van armoede en afhankelijkheid.Wat dan wel? Steun organisaties die structurele hulp bieden, organisaties die kinderen (gratis en degelijk) onderwijs geven en families volwaardige inkomsten van menswaardige arbeid. Bovendien (en ook dat heb ik van mijn collega straathoekwerkers in Mexico geleerd) kunnen organisaties kinderen en families makkelijker tot hulp te overhalen als de straat geen 'winstgevend' alternatief meer is.

Ook voor mij (en helaas ook in Gent) voelt het nog steeds contra intuïtief, maar weet: de volgende keer dat U van uw hart een steen maakt, doet U eigenlijk net goed. Hier zijn ze allemaal, de zeven tips voor kindveilig toerisme.
   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten