vrijdag 21 september 2018

Het mysterie van de glimlach

'Zeker niet Neil Armstrong,' zeggen ze in Vietnam. Wie dan wel eerst op de maan was, daar raken ze precies zelf niet uit. Sommigen zeggen dat het een meisje was: dat klinkt als het verhaal van Chang'e. Anderen verwijzen naar een dikke man, de kinderen komen thuis met nog een andere versie.

'Hij heet Cuội, we zagen een filmpje in de klas.' Kleine kans dat U het helemaal uitkijkt. Online duren 10 minuten een eeuwigheid.

 

Korte samenvatting dan maar. Vriendelijke jongen, naam 'Glimlach'. Helpt altijd iedereen, stopt wilde buffels en zo. Wanneer hij meisje uit water redt, verdrinkt Cuội zelf. Groot verlies, dus ook vandaag nog groot verdriet bij kinderen. Gelukkig zie je Cuội bij volle maan. Ga dan vliegeren en dansen, doe dingen waar Cuội van hield.

Dus die leeuwendans tijdens het Volle Maanfestival is een oud kinderspelletje? Tot zover kan ik volgen. Maar verder zie ik in het filmpje vissen die ook bij Tết Nguyên Đán (Vietnamees nieuwjaar) een belangrijke rol spelen. En sterren, konijnen, lichtjes, een fee. Is die fee Chang'e, het meisje in de maan? Horen die konijnen niet eerder bij haar? Is Cuội de jongen met de brede glimlach, oftewel het personage met het enge masker? En wie is dan Chú Cuội, de houthakker?

Geen wonder dat verhalen en tradities hier als phở (Vietnamese soep) door elkaar lopen. In Vlaanderen valt moederdag ergens in mei, dan wel op 15 augustus. Sommige kinderen krijgen speelgoed op Sint-Maarten, andere op 6 december. Vlaanderen telt nog geen vijftienduizend vierkante kilometer, Vietnam meer dan driehonderdduizend!

Wat ik moet onthouden is dat er veel volk op de maan leeft en dat Neil Armstrong zeker niet de eerste was. Verder ga ik dit weekend gewoon genieten van het feestgedruis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten