Beste Christophe Peeters,
Ik las donderdag in de krant dat Stad Gent wil experimenteren met handenvrij winkelen. Er komen punten waar je je nieuwe paar schoenen en schone nieuwe kleren in bewaring kunt geven, zodat je zonder de balast van allerlei winkeltassen nog meer winkeltjes kun aandoen.
Ik vind dat een uitstekend idee! Het komt namelijk van ons. Een paar jaar geleden al fluisterde Allerliefste dit idee in het oor van de mensen van het Lab van Troje, die het experiment nu zullen opzetten. Zelf deden we dat idee op in Burgdorf, een dorp in Zwitserland waar de tante van Allerliefste woont.
Ook al hebben ze daar geen autovrij centrum, iedereen wordt er aangemoedigd om al fietsend boodschappen te doen. En hoe! Al je inkopen - ook die uit de supermarkt - kun je in verzamelpunten achterlaten. Nadien brengt een fietskoerier de aankopen bij je thuis. Je betaalt jaarlijks een vaste abonnementsprijs en ook de winkels dragen bij: het is een service aan hun klanten.
De huisleveranciers van Burgdorf werken bij Intact Atelier. Een sociale werkplaats met koerierdienst, restaurant, winkel, enzovoort. (Trouwens goed gezien van die winkel om ook boodschappentassen voor de levering aan huis aan te bieden. Genaaid binnen dat project van sociale tewerkstelling, win-win. Het doet me wel wat denken aan onze Ateljee vzw.)
Ik volg het dus helemaal, meneer Peeters, dat u een dergelijk systeem ziet als een antwoord op het circulatieplan. Ook al zal Gent het anders aanpakken - er worden geen boodschappen aan huis geleverd, maar zolang je in het centrum rondloopt kun je ze wel in een lokker bewaren - dan nog biedt het in een autovrije binnenstad alleen maar voordelen.
Wat ik niet zo goed begrijp is waarom het zo exclusief op autogebruikers gericht lijkt. Volgens het krantenartikel kun je je aankopen (laten) afzetten in de parkeergarages Kouter, Kortemeer, Zuid of Reep. Dat is ideaal voor wie met de auto komt, maar minder handig voor de anderen.
Gent wil met het nieuwe mobiliteitsplan toch net dat meer mensen met de fiets of het openbaar vervoer naar het centrum komen? Waarom dan een systeem opzetten vanuit het voorruitperspectief: voornamelijk gericht op autogebruikers? Een goed idee lijkt mij om ook boodschappenpunten te installeren voor wie te voet, met de fiets of het openbaar vervoer tot in het centrum komen. Denk bijvoorbeeld aan het postgebouw op de Korenmarkt. Fietsers die geparkeerd staan onder de Sint-Michielshelling zullen daar dankbaar gebruik van maken. Mensen die met bus of tram naar het centrum afgezakt zijn, zullen ook blij zijn om daar op het eind van de dag hun aankopen op te pikken.
Extra shopdrop-punten, gericht op fietsers en trein-, tram- en busgebruikers, het is een idee dat u naar hartelust mag overnemen. Idem voor de term shopdrop-punt: ook weer zo goed gevonden, u mag het gebruiken. Geef maar door aan de mensen van Lab van Troje.
Hartelijke groeten, Ellen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten