En of de oogst goed wordt! Dat merken we aan de enorme bedrijvigheid op en naast de velden. Werkelijk elke vierkante meter wordt nu benut om rijst te drogen. Straten, pleinen, tempels.
Er ligt zo veel rijst dat brommers en fietsers soms niet anders kunnen dan erdoorheen rijden. Dat mag, de witte korrels zitten voorlopig nog in hun bruin jasje. Onder de warme
septemberzon kleurt dat nu zo mooi goud. Als de oogst niet op
plastic zeilen zou liggen, zou ik denken dat we met z'n allen op het strand wonen.
Om goed te drogen, wordt de rijst eerst vele malen gekeerd. Dat gebeurt manueel, om de zoveel uren, verschillende dagen na elkaar.
Als het droog is, gaat al dat goudbruin in grote plastic zakken. Waar de straten eerst
vol rijst lagen, zien we sinds kort steeds hogere stapels staan.
Binnenkort staat op ons tempelpleintje hopelijk ook zo'n stapel gele zakken, dan kunnen de kinderen uit de buurt weer voetballen en oefenen.
Dat zo'n oogst gevierd moet worden, begrijp ik ondertussen steeds beter.
Zo fascinerend om te zien!
BeantwoordenVerwijderenJa, inderdaad! Amai, de volgende keer als ik rijst eet, ga ik hier zeker aan moeten denken.
BeantwoordenVerwijderenRijstteelt is intenser dan graanteelt, las ik ooit ergens. Ik moet daar tegenwoordig vaak aan terugdenken...
BeantwoordenVerwijderen