maandag 7 mei 2018

Er wordt er eentje acht

De voorbije week telde hij met Kinderen voor Kinderen af. Hoeveel nachten slapen nog? Vandaag kropen de minuten voorbij. Is het al tijd? En nu? En nu? Hij weet namelijk precies hoe laat hij geboren is. Zolang de klok dat tijdstip niet aangeeft, is het volgens hem niet echt. Dan is hij nog geen acht.

Maar dan! Vijf voor! We hollen naar de speeltuin in het park. Knuffels en acht zoenen! 'Nu ben ik een acht-er,' roept hij luid. 'Ben je daar eindelijk achter?' vraag ik met een dikke knipoog. Het duurt even, dan grijnst hij ook. Nog een woordspelletje! Op een van zijn verjaardagskaarten stond eerder al 'met heel veel acht-ing'.

Er zaten ook rekensommen tussen de verjaardagswensen: 8 = 4 + 4.
En 4 is weer 2 + 2 en 2 = 1 + 1, daarom stond dit getal bij de oude Grieken symbool voor rechtvaardigheid. Omdat het ook de eerste derdemacht is
(2 x 2 x 2), werd het ook het symbool van overvloed. Op een andere kaart stond een tekening. Acht heeft geen begin en einde, daarom is het in China een geluksgetal.

Al die uitleg. Woordspelletjes. Grapjes. Hij is er dol op. We mogen hem nu aanspreken met hooggeachte. 'Geen probleem, hoor.' Maar zegt U eens eerlijk, hoe kan ik mijn gezicht daarbij in de plooi houden? Ziet U de foto van zijn zelf uitgevonden koptelefoon? Twee oude knielappen op zijn oren? Hooggeachte!



* Lieve L., blijf jezelf. Wild en vrij, speels en vrolijk, lief en soms een beetje lui. 
Blijf spelen, blijf verzinnen, blijf veel te luid lachen en brommend zingen, blijf jezelf. Want zo zien wij je het liefste. *

2 opmerkingen:

  1. Oh, prACHTig, zo'n hooggeACHTe die grijslACHT. Gelukkige verjaardag!

    BeantwoordenVerwijderen