zondag 10 januari 2016

Schrijfopdrachten

Kort maar krachtig, dat vind ik het grote voordeel aan de cursussen van Wisper.

Toen ik jaren geleden een digitaal fototoestel in mijn handen geduwd kreeg en te lui was om de handleiding te lezen, volgde ik drie zaterdagvoormiddagen op rij een introductiecursus. Niets geen opleiding van jaren en sindsdien toon ik hier toch af en toe een mooi plaatje.

Toen ik recent met het groeien der kinderen weer wat meer energie, tijd en ruimte vond, volgde ik een paar schrijfsessies. Niets geen ellenlange theoretische cursus en sindsdien publiceerde ik hier ongemerkt al een paar teksten. Ze zijn het resultaat van opdrachten die je tijdens de les uitwerkt. Niet altijd even makkelijk, zo op zaterdagochtend wanneer ik normaal gezien met de krant aan het ontbijt zit.
 1. Introduceer jezelf zonder te vervallen in een saaie opsomming. (Ik wilde niet teveel prijsgeven, dus werd het iets waaruit je niets fundamenteels kunt afleiden.)
 2. Beschrijf een restaurantbezoek dat tegenvalt.
 3. Schrijf een brief.
 4. Bedenk drie sterke openingszinnen. Nadien besliste de groep dat ik met deze verder moest. 


Column was de cursus die ik volgde in functie van mijn werk. Soms rollen de editorialen voor hét tijdschrift voor de kinderopvang er namelijk vlotjes uit, soms is het hard labeur. Ik dacht naïef: als ik een paar truucjes ken, zal het beter gaan. Blijkt dat een goed kort stukje schrijven gewoon hard labeur is.

Opvallend is wel dat het werkt, zo'n snedige tekst. Zo reageren jullie op nummer 4 meer en veel directer. Ik heb er in de les dan ook drie kwartier aan gewerkt: denken, schrijven, schaven, schrappen. En natuurlijk vind ik dat het resultaat er mag zijn. Moet ik hier nu ook per blogbericht een uur zitten wroeten? Soms gebeurt dat wel eens. Maar standaard? Neen, merci. Ik hoop maar dat jullie de snelle berichten, de mindere teksten ook blijven lezen. 

3 opmerkingen:

 1. Makkelijk is het niet, schrijven, maar ik ben trots op mijn dochter(s) die het elk op hun manier doen en ook kunnen.
  Taal, het is hun dierbaarste bezit.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh tof, zo'n schrijfcursus!

  En o.a. de afwisseling van lange, meer op gewroete en korte, snel-uit-het-hoofd berichten is hier net zo leuk ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh, merci voor jullie mooie complimenten. Dat doet deugd, zo'n hart onder de riem om gewoon verder te doen.

  BeantwoordenVerwijderen