vrijdag 23 oktober 2015

Droomklas

Hij lobbyt er al heel lang voor. Project architectuur. Met zijn bakstenen maquette en al die coole machines die erbij komen kijken, heeft hij de klas eindelijk kunnen overtuigen. Ze hebben voor het thema bouwen gestemd.

Nu luister ik elke avond naar verhalen over het huis dat in zijn hoofd verdiep per verdiep tot stand komt. Van de kelder tot de nok. 'Loodgieters, die zorgen voor de buizen, hé? Er zijn ook dakwerkers. En er is iso - allez - nodig voor de warmte.'

Het leukste is dat ze al die theorie ook in de praktijk bekijken. Eerst een peperkoekenhuisje metsen in de klas. Daarna afspraak met de opleiding bouw, gaan metsen en verven. En tot slot bus 3 naar allerlei werven in de buurt.

En die kinderen en juf Delphine maar vragen stellen aan die werkmannen. En die werkmannen maar lachen naar die kinderen en juf Delphine. 'Meneer, mogen we eens zien hoe U met die machine een put graaft voor de fundamenten? Kom, we geven hem een applaus. Dank u wel, meneer!! Meneer de metser, hoe zorgt U ervoor dat uw muren recht zijn? Amai. Applaus!! Meneer, is dat niet gevaarlijk daarboven op uw dakgebinte?

Wat die mannen allemaal voor haar deden. Zouden ze het 's avonds thuis verteld hebben? Plots stond daar een kleuterjuf met haar klas. Dat was me nogal eentje!
Nadat de kleuters al die moeilijke namen van ingewikkelde machines hadden geleerd, de verschillende stielen in de bouw, de technieken en de materialen, de functie van een bouwvakkerskeet - life op de werf gezien, Lukas was zo gelukkig! - ... toen was het aan mijn vader.

Eindelijk, een echte architect op bezoek. Hij nam zijn mobiele tekentafel mee, zijn latten en driehoeken, zijn pennen en stiften en ging artisanaal met hen aan de slag. Hoe ziet hun droomklas er uit? Wat staat er op het verlanglijstje?

Een computer! Een ballenbad! Plasticine! Een bouwhoek! Een poppenhoek! Toen bleek dat dat allemaal kon, lieten ze zich pas echt gaan. Een boom! Een zwembad! Een achtbaan! En zie: dit hangt nu op de jaarband van de klas, onder de maand oktober:
En hij is vastbesloten. Later wordt hij architect.

2 opmerkingen:

 1. Ah, wat leuk!!! Op weg naar de crèche en de school zijn er ook altijd werven bezig en Aaron stopt altijd en is erg geïnteresseerd. Dus dan leg ik ook uit wat ze aan het doen zijn.
  (maar ik ga hem niet stimuleren om architect te worden)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn vader heeft ons zelfs verbonden om architect te worden! Is het bij jou ook zo? ;-)

   Verwijderen