zaterdag 9 mei 2015

Een tipje van de sluier

Ik wed dat U even benieuwd bent als ik welk boek morgen de prijs van de Kinder- en Jeugdjury wint. In onze bib hier in de Brugse Poort waren er het afgelopen jaar vijf bijeenkomsten voor groep 1, lezers van 4 tot 6 jaar. Lukas deed mee en ik kan U alvast dit verklappen:Ingevuld vanuit de buik. Lukas' nummer 1 is volgens mij niet zijn échte favoriet. De laatste jurybijeenkomst las Lies Magnus kan niet slapen voor en ook Fred het hert. Lukas moest onwijs lachen om het hertenverhaal, een paar andere kinderen vonden Magnus duidelijk de max. Toen het zijn beurt was om te stemmen, koos hij Magnus. Natuurlijk is het best een leuk boek, maar het zat ook het meest recent in zijn geheugen.

Zijn nummer 2 is naar mijn aanvoelen zijn eigenlijke nummer 1. Hij las Schaap zoekt schoen tijdens de allereerste bijeenkomst - november 2014 - en is er sindsdien over blijven vertellen. (Ook over Sint op komst! heeft hij het nog af en toe.)

Nummer 3 had hij op het moment van de quotering nog niet gelezen. Ziek toen het boek aan bod kwam. De bib hield Piraten in de straat voor hem opzij, tegenwoordig lees ik het thuis bijna elke dag voor. Lukas is razend enthousiast, vindt het een topboek. Zou hij dat al vermoed hebben toen hij de titel hoorde en de cover zag? En nu hij het hele verhaal kent, zou hij het op nummer 1 zetten?


Wat ik wil zeggen: als de leeskleuters overal te lande op dezelfde manier punten gegeven hebben, vanuit hun buikgevoel én hun meest recente herinnering, wordt het een heel terechte winnaar. Want ofwel is die winnaar iemand die jonge lezers lang bijblijft. Ofwel iemand die hen vanuit het niets - met een cover, een titel, een onderwerp - meteen kan boeien. Ofwel iemand die het geluk heeft om tijdens de laatste bijeenkomst gelezen te zijn...

Ik hou U alleszins op de hoogte van de plechtige feestelijke uitreiking morgen.

5 opmerkingen:

 1. Ik ben benieuwd. Onze Thijs zat vorig jaar in de 'jury', maar zijn favoriet won niet.
  Schaap zoekt schoen lijkt me inderdaad een leuk en herkenbaar boek.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb als kind ook in de KJJ gezeten. Nostalgie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Gerhilde, hoe oud was je toen? Het voorbije jaar was een experiment van bib Gent om ook groepjes in de lokale filialen te hebben. Ze zijn gestart met de kleutergroepen en twijfelen nu om dat ook te laten doorgaan voor oudere kinderen. Lukas is alleszins enthousiast om verder te doen en ik denk dat ook mijn oudere dochter dat leuk zou vinden. Vandaar mijn vraag.

   Verwijderen
 3. Oh leuk seg, dat hij daaraan meedoet! Ik zou dat als kind denk ik ook wel tof gevonden hebben, maar op een of andere manier ben ik pas te weten gekomen dat dat bestond toen het al te laat was :-)

  BeantwoordenVerwijderen