vrijdag 10 april 2015

Fair wear Friday: unisex

Het tweedehandscircuit van kinderkleren, da's alvast een begin.
Wat het volgens mij nog duurzamer zou maken? Meer unisex!

Zelf ben ik opgegroeid tussen meisjes. Mijn twee jongere zussen droegen de kleren waar ik was uitgegroeid. Af en toe kregen ze iets nieuws, een extraatje bovenop de doorgevertjes. Ik weet niet hoe het vroeger in gemengde gezinnen ging, maar kan me niet voorstellen dat een oudere zus dertig jaar geleden niets aan haar jongere broer overliet. Een overgooierke of een rokje met A-lijn niet natuurlijk. Maar broeken, jassen, mutsen, truien - dat was toch allemaal voor meisjes én jongens? In het knalrood, marineblauw, grasgroen of combinaties van die kleuren?

Hoe ik ook zoek, ik vind in de winkelrekken zelden kleren die mijn dochter nadien aan mijn zoon kan doorgeven. Op een jeansbroek staan ofwel hartjes of bloemetjes (want àlle meisjes zijn natuurlijk altijd alleen maar lieflijk). Ofwel zijn er cijfers op gestikt of van die gespen die het een survival-look geven (het is geweten dat élke jongen het leger wil ingaan). Zelfs als er geen stereotype prints of andere accenten gebruikt werden (echt, hoe meisjesachtig kunnen klinknagels in godsnaam zijn?!), kun je aan de pasvorm zien of het voor meisjes dan wel jongens bedoeld is. Aansluitend versus baggy. Ook bij T-shirts zonder tekening of expliciete kleur (raad zelf maar voor wie het roze, de glinsters en de poesjes bedoeld zijn, voor wie de auto's en dino's) zie je het aan de snit.

Een enkele keer lukt het mij. Dan vind ik een meisjesbroek die Lukas nog kan dragen, een jongensjas waar Jana leuk mee staat. Of neem dit groene T-shirtje. Het ging eerst twee seizoenen mee met de dochter, zonder knoopje was het daarna nog goed voor een seizoen zoon. Stel dat Lukas de oudste was geweest, dan kon het ook omgekeerd: bijgeleverd knoopje erop. Beste fabrikant, is dat geen idee?

Maar eigenlijk, beste fabrikant, eigenlijk hoeft U geen knoopjes bij te leveren. Het moet namelijk niet altijd opgedeeld zijn in typisch jongen / typisch meisje. 't Is misschien goed voor de economie, maar verder nergens voor. Dus komaan, een leuk unisex T-shirt ontwerpen, U kunt dat! Of een broek die beide staat, hun benen zijn dezelfde. Jongens hebben ook geen andere vingers dan meisjes, een andere soort wanten is niet nodig. En ze stampen allemaal in de plassen, dezelfde laarzen dienen evengoed. En nu ik toch bezig ben: misschien kunnen ze ook leren fietsen op hetzelfde genderneutrale model?

********************
Dit bericht past in een reeks over faire kleren. Op vrijdag ga ik (soms!) in mijn kleerkast op zoek naar broeken, rokken, bloesjes, kleedjes, schoenen, ondergoed en kousen die eerlijk gemaakt zijn. Dat wil zeggen: kleren die de katoenboeren én de textielarbeiders in goede werkomstandigheden konden maken en waarvoor ze een deftig loon kregen. Daarom. 
Zin om mee te doen met Fair wear Friday? Mail Lies!

7 opmerkingen:

 1. Ik deel je frustratie. Hoewel er regelmatig ook heel meisjesachtige zaken in de kleerkast sluipen, probeer ik toch ook wat "genderneutraal" te kopen voor mijn dochtertje van 1.5. Ik ga ook heel bewust in de jongensafdeling piepen. Niet alleen voor eventuele doorgeefjes (er is nog geen tweede op komst, laat staan dat ik weet of dat een jongen of een meisje zou worden), maar ook omdat ik weiger om aan al dat stereotiepe mee te doen. Dus loopt mijn dochter hier soms rond in een zwarte velourse broek en een groen t-shirt. gaar snoetje en lange haartjes verraden echt wel dat ze geen jongen is :) Ziet ze er meteen lekker stoer uit ook, het hoeft niet altijd het summum van schattig te zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Typische meisjeskleren sluipen er ook hier nog altijd in, hoor. Dat is blijkbaar onvermijdelijk, hé?

   Verwijderen
 2. Goed om even bij stil te staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier valt het mee. Ik scoor vooral op marktplaats. Mijn dochter liep in laarzen van haar neven, overalls (zelfs de legervariant) en zelfs sokken zijn er unisex. Gekleurde shirts van de Hema neem ik het jongensmodel want... unisex en mijn neven lopen in dezelfde spijkerbroeken als mijn dochter want ze hebben allemaal smalle benen en bijna geen billen. Als we érgens een goede broek zien scoren we er allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, sokken koop ik ook unisex. Toch absurd, dat er meisjes/jongenssokken bestaan! Alsof die voeten anders zijn. Serieus.

   Verwijderen
 4. Ik zoek de 'vind ik leuk' knop! Ik kan me daar enorm over opwinden. Ik kocht laatst 2 supermooie pyama's (winter en lente) van Woody. In neutrale kleuren. Maar, zoonlief zal ze zonder aanpassingen niet kunnen dragen 'in het openbaar', wegens toch te meisjes-afwerking. Misschien vraag ik wel aan een handige schoonzus om het 'sierrokje' af het pyama-vestje te halen, dan past het zeker ook beeldig voor een jongen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, Lukas draagt af en toe een roze pyjama. Ik doe alsof dat de normaalste zaak van de wereld is en geef het ook mee als hij ergens anders gaat logeren. Hij maakt er niets van: als iedereen dat gewoon gewoon vindt, wordt het dat misschien ook wel...

   Verwijderen