woensdag 10 februari 2021

Phú Quốc

We zouden naar Phú Quốc gaan, een eiland dat de Fransen aan de Vietnamezen hebben toegewezen. Cambodja had het liever binnen de eigen grenzen opgenomen. 

Cambodja beweert trouwens ook nog steeds dat het vroegere Saigon, tegenwoordig Ho Chi Minh City, van hen is. En daarmee dus de hele Mekong Delta. Niet toevallig één van de rijkste regio's van het hele schiereiland.

Na een paar dagen eiland zouden we naar het vasteland varen. Dan de Mekong afreizen en van Hồ Chí Minh City terug naar huis. Maar... Tja

Omdat de cijfers nog steeds rijzen, met zo'n vijftal besmettingen per dag, zou het wel eens kunnen dat de hele boel plots weer afgesloten wordt.

Tijdens Tết zal het waarschijnlijk nog niet zo snel gebeuren. Dat is dé week (en vaak de énige week) waarin Vietnamezen vakantie nemen en reizen. Vooral uit traditie, om familie te bezoeken en de rituelen voor een goed nieuw jaar te volbrengen. Erg moeilijk dus om nu binnenlandse reizen te verbieden (sowieso de enige nog toegelaten vorm).

Maar de regering 'raadt het af' en dus zou het wel eens goed kunnen dat luchthavens na de traditionele Tết vakantie dicht gaan. Omdat de internationale school iets langer vakantie neemt, en wij ons ticket accordingly geboekt hebben, zouden wij dan misschien alsnog vast komen te zitten.

Better safe than sorry, hebben we ondertussen allemaal geleerd. Dus gooien we onze reisplannen om en gaan we rechtstreeks - en korter - naar en van Phú Quốc. Geen doortocht op het vasteland. Misschien een andere keer.

Dat het menens is merken we bij het opstappen. De verplichte app die we eerder voor het hele gezin ingevuld hadden, wordt vervangen door een andere, nog grondigere gezondheidsverklaring. We kunnen alleen aan boord als we ook ons vluchtnummer en zitplaatsen en dergelijke doorgeven. 

Allerliefste is er tot op het vliegtuig mee bezig. Screenshot nemen enzovoort. Ik sta ervan te kijken hoe gewoon de kinderen het ondertussen allemaal vinden. Ze kijken al niet meer op van passagiers die in beschermend pak opstappen of mensen die na de vlucht hun medische wegwerp handschoenen afpellen. 

Dat is niet omdat we zo vaak vliegen. En niet omdat Covid-19 hier alomtegenwoordig is. Maar de maatregelen wel. 

Ah, de coronageneratie. Daar gaan nog zo veel studies over verschijnen.

    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten