woensdag 27 januari 2021

Bij de pakken

Daar blijven ze hier niet bij zitten.

Geen corona, maar ook geen toerisme. Al sinds april vorig jaar. En dat voelt een land als Vietnam natuurlijk wel hard. Toerisme heeft een groot aandeel in het BNP.

In Hội An ligt dat nog vele keren hoger. Eén op drie of misschien zelfs één op twee ziet zijn inkomsten dalen. Dat zijn niet alleen grote hoteleigenaars en restaurateurs, maar ook - en vooral - lokale gidsen, buschauffeurs, taxichauffeurs, obers, cleaning ladies, naaisters, ambachtslui die anders lantaarns of houten speelgoed maken, uitbaters van een kleine eetstal op de stoep of een winkeltje om de hoek.

Ik weet niet of ze de voorbije jaren veel spaargeld hebben kunnen opbouwen. Zeker is dat deze mensen momenteel maar weinig (kunnen) uitgeven. Daardoor komt nu ook de rest in de problemen. Er worden geen nieuwe brommers meer gekocht. Geen nieuwe kleren. Zelfs marktuitbaters verkopen minder dan anders. 

Zolang de grenzen gesloten blijven, moet nationaal toerisme redding brengen. Om dat aan te zwengelen, draaien ze dit weekend een promofilm in het historisch centrum van Hội An. Er komt een grote show met boten op het water en acteurs in traditionele kostuums. Ze zoeken ook nog dertig expats die als figurant willen optreden. 

Wij passen. De opnames duren uren (tot lang na bedtijd) en we hoeven nu ook weer niet per se allemààl op de nationale televisie te komen. (Allerliefste kreeg voor het werk al genoeg zendtijd.) Hier zijn in principe meer dan genoeg andere expats. 

Maar dat ze in Hội An dus niet bij de pakken blijven zitten. Toeristen zullen er zijn! 

En dan worden ze tot een paar extra's verleid. Kijk maar naar de foto hieronder. Tegenwoordig kun je in het toeristisch infopunt een ao dai huren, een juk met lampionnen en zelfs een professionele fotograaf.

Uniek, zo'n foto op de Japanse brug die niet onder de toeristen bezwijkt. En ook wel... Kassa, kassa. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten