zaterdag 23 januari 2021

Keizer Nomissamoht

Een briefje in de bus. Of we mee op schattenjacht gaan. 'Start op het veldje met de bananenplanten achter het roze huis. Groetjes, keizer Nomissamoht.'

Jana en Lukas hadden het meteen door. Dat zijn Simon en Thomas, in omgekeerde spelling! We fietsen van de eerste hint naar de tweede hint naar de derde ...

Bij het sluishuis vinden we niets. Tot de Vietnamese technicus van dienst een briefje boven haalt. Zoeken we dit misschien? Goed dat we onze dassen om hebben, denk ik, dat maakt meteen duidelijk dat we met een spel bezig zijn. 

En effectief, wanneer we bij de zandput komen, voelt het als een echte scoutstocht. 'Oh!' zeg ik, 'achter de Voskenslaan lag ook zo'n bosje met zand. Met de kabouters gingen we heel vaak in 'twoestijntje spelen. Tot het verkaveld werd.'

Het is ook een probleem in Vietnam. De plekken die niet door infrastructuur (of rijstvelden) zijn ingenomen, zijn als speelplek meestal ongeschikt. Ofwel is er een gevaar voor slangen, ofwel is het ontzettend vervuild. Tussen roestig ijzer en gebroken glas is het niet echt veilig. Open en avontuurlijke speelruimte missen onze kinderen hier het meeste.

Maar misschien, knikken leidster Baloe en ik naar elkaar, dat we hier met gesloten schoenen later nog eens terugkeren voor een postjesspel of zo. We klauteren op de zandberg waar we steeds in wegzakken. De kinderen volgen ondertussen alweer het volgende spoor. 

'Ga naar het graf van Ông Võ Ất.' En van daar door het bosje naar beneden, maar 'pas op voor de gigantische cactussen!' Ik glimlach. Gentse scoutsleiding zou dit soort instructies waarschijnlijk niet zo snel in een zoektocht verwerken. Ze zouden ook geen briefje aan een draaiende ventilator aan het plafond hangen. En de schat zou allicht geen tweeduizend đồng zijn.

Tweeduizend đồng! Daar kun je nog geen ei mee kopen. Dus halen we zelf ijsjes met Oreo en muntsmaak en spelen we Cluedo waarvan we nu pas doorhebben hoe je dat correct moet uitspreken. Zalig. Die leidster Baloe, da's een ferme. 

De volgende dag stuur ik haar nog een berichtje. 'Namens keizer en keizerin Sakulanaj, dank je wel!'

          

Geen opmerkingen:

Een reactie posten