woensdag 19 februari 2020

Scholen nog steeds gesloten

Vietnamese scholen blijven ook de komende twee weken gesloten, de kinderen zullen in totaal een maand lang niet naar school geweest zijn. Maar wel veel geleerd hebben!

Lukas krijgt online taken. Maaltafels oefenen met artificiële intelligentie. Filmpje over het gebruik van de komma bij de appositive. Deze week mag hij zijn eigen passion project uitwerken. Ik leer van alles bij over de Boeing 777, de werking van straalmotoren en de speciale vorm van vliegtuigvleugels. Hij lijkt dat allemaal al lang te weten. 

Omdat hij nogal veel achter het scherm zit, neem ik er af en toe ook ouderwets offline materiaal bij. Maaltafels oefenen met een pak speelkaarten en een hotelbel. Komma's schrijven op een groot whiteboard dat we hier in huis gehaald hebben. En met zijn speelvliegtuigen door de tuin vliegen. Want dat is ook belangrijk, fffffffffvvview, fffffffffvvview. 


Bij Jana is er geen ontkomen aan, zij moét de meeste tijd achter haar scherm zitten. Gelukkig geen vijf uur per dag meer, de school leert ook bij. Online klassen worden nu enkel nog in de voormiddag gegeven, de namiddag is voor huiswerk en spelen. 

De school benadrukt dat nogal. Dat ze niet naar school mogen, wil niet zeggen dat ze elkaar niet mogen opzoeken. Er is hier vooralsnog geen quarantaine, en sociaal contact blijft belangrijk.

Ik merkte het op de eerste dag van de online lessen. Lang nadat de leerkracht zijn camera's had uitgezet - één op het bord, één op hemzelf en het handboek gericht - bleven de leerlingen op hun schermen rondhangen. Zoveel te vertellen na de Tê't vakantie en de dagen zonder school. Ik hoorde Jana babbelen en lachen op de achtergrond. En tegen de klasgenoten uit de buurt: 'Why don't you come over, so we can study together?' 

Twee keer per week logt ook Lukas in. Hij krijgt voorlopig nog geen online les (alleen taken), voor zijn leeftijdsgroep dient de videoconferentie vooral om elkaar te zien en spreken. En zodat de leerkracht "live" kan checken hoe het met haar leerlingen gaat. 

Ik heb hier thuis dus ondertussen een lessenrooster opgesteld met blokken online les, schoolwerk en sociaal contact. Een rooster voor Jana, een rooster voor Lukas. Op dagen dat er geen studiegenootjes / speelkameraadjes over de vloer komen, doet Lukas op zijn gemak zijn eigen ding en zie ik Jana aan haar bureau schrijven. Voor haar - op het scherm van haar laptop - een vriendin die net als Jana over haar werk gebogen zit. Via de computer verbonden, apart maar toch samen, dat werkt blijkbaar goed. 

Maar écht terug naar school, dat zou natuurlijk nog veel beter zijn.  


**********

Meer sfeer proeven van Covid-19 in Vietnam? Zo was het de eerste week dat de scholen door het virus gesloten bleven: overal waarschuwingen en geen Chinees die nog binnen raakt. Zo ging het er de tijdens de tweede week aan toe: maskers raken uitverkocht en geruchten nemen toe.
         

Geen opmerkingen:

Een reactie posten