donderdag 13 februari 2020

Covid-19

Het virus heeft een wetenschappelijke naam, de scholen blijven nog een week langer dicht en ik heb ondertussen mondmaskers op de kop kunnen tikken.

Niet dat die zo effectief zijn, vaak zie je hier mensen hun masker naar beneden trekken als ze beginnen te praten. Sommigen doen het zelfs om beter te kunnen hoesten! Ik heb een voorraadje ingeslagen omdat sommige taxichauffeurs willen dat je zo'n masker draagt.

En ondertussen krijgen we ook sms-jes van de Vietnamese overheid met de oproep om maskers te dragen op het openbaar vervoer en op plaatsen met veel mensen. Stel dat maskers binnenkort verplicht worden, dan hebben wij er alvast.

Verder heeft de overheid ook een app ontwikkeld om casussen te melden. Volledig in het Vietnamees opgesteld, ik begrijp er niets van. Wel weet ik dat we onze immuniteit moeten proberen onderhouden, of zelfs opbouwen.

Behalve onze dagelijkse portie exotisch fruit, nemen we nu ook extra vitamine C. In de bijzonder warme lentezon - soms al 30° - sprokkelen we vitamine D. We proberen - geen school! - langer uit te slapen en veel buiten te komen. Met de vlieger naar de rijstvelden, spelen en bewegen. Alles voor een goede gezondheid.Het belangrijkste echter is niet toegeven aan de paranoia. De cijfers over de casussen in Vietnam vind ik vooral via buitenlandse bronnen, geruchten doen dan weer wel heel wild de ronde.

Eén van de cruiseschepen die over de zee zwalpen, zou een tijdje geleden in Hué aangelegd hebben. Op dat cruiseschip zouden nu een aantal passagiers besmet zijn, dus misschien geraakten er binnen de incubatietijd ook mensen in Hué besmet. In het Noorden zouden twee dorpen in volledige quarantaine geplaatst zijn. In totaal zou het om zo'n 10.000 mensen gaan en alle wegen zouden afgesloten zijn. Er zouden veel meer casussen zijn dan de overheid meldt. Waarom anders zouden de scholen ook de volgende twee weken waarschijnlijk nog dicht blijven? 

Er zou ... Er zouden ... Afwachten, denk ik. Eerst maar eens de tweede week uitzitten waarin alle Vietnamese scholen gesloten zijn. Daarna zien we wel eer. 

Edit: Veel van die geruchten worden na een tijdje bevestigd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten