woensdag 24 juli 2019

Ondergelopen grotten en drijvende tempels

Ninh Bình wordt ook wel de Hạ Longbaai op het land genoemd. Als je een bootje neemt, kun je tussen verschillende routes kiezen. Sommige routes varen langs maar liefst negen grotten, andere doen meer tempels. Het maakt niet zoveel uit welke route je kiest, ze duren allemaal ongeveer 3 uren neemt en het belangrijkste is genieten van het landschap.

Wij kozen route 2 in Tràng An (het natuurgebied van Ninh Bình) en vaarden langs:

  • Hang Lấm
  • Đền Thánh Cao Sơn
  • Hang Vạng
  • Hang Thánh Trưọt
  • Đền Suối Tiên
  • Hang Đại
  • Hành cung Vũ Lâm
  • Phim Trường Kong

Đền betekent tempel en hang is grot.

Kinderen kleiner dan één meter betalen de helft, die van ons de volle pot. Dat is 200.000 đồng, boottocht en alle bezoeken inbegrepen. Voor route 2 zijn dat in totaal dus drie tempels en vier grotten.

In de grotten is het lekker fris. Of toch minder ondraaglijk warm. Binnen de tempels is het mooi, maar ook wel ... - en ik weet hoe blasé dit klinkt - meer van wat we al gezien hebben. Wierook, offergaven, bladgoud, sfeervol licht.  

Toch zijn we blij met de bezoeken. Drie volle uren in de zon op het water, dat houden we niet vol. Uitstappen = benen strekken + schaduw opzoeken. Tussen de zuilen en onder de krullende daken. Met op de achtergrond dat ruwe landschap zijn de tempels toch indrukwekkend.

Wat staat daar als laatste stop op de lijst? Phim? Dat is film! Op één van de eilanden werd een drop voor Kong Skull Island gebouwd.

De filmset is zo saai als deze reportage, de film zelf niet veel beter. (Hier trailer en volledig versie, ik heb geen van beide uitgekeken.) Wel de moeite is het wrak dat net voor dat zogenaamd authentiek dorp ligt. Het moet het karkas van een oude duikboot voorstellen. Jammer dat je niet kunt afwijken van het pad dat er dwars doorheen loopt, Lukas had anders wel geweten wat gedaan.


Misschien maar goed ook. Onze boottocht had anders nog véél langer geduurd, we hadden misschien wel door het donker terug moeten varen.
            

Geen opmerkingen:

Een reactie posten