vrijdag 1 maart 2019

We hadden belangrijk bezoek

Zijn ze al aangekomen? En hebben jullie nu ook zo'n kapsel? De voorbije weken kregen we uit België heel andere vragen dan 'hoe is het daar'.

Sommige vragen begrepen we pas als we de Belgische reportages hoorden over de ontmoeting tussen Donald Trump en Kim Jong-un. Hier in Vietnam doen ze namelijk niet zo aan transparante verslaggeving. En al zeker niet als het gaat over een bezoek van de Amerikaanse president en de Noord-Koreaanse leider. Dan wil Vietnam vooral tonen hoe belangrijk het is.

Kijk eens hoe groot ons wapenarsenaal! Dat geen inwoner het waagt om kritiek te uiten! Dat geen minderheid aan opstand durft te denken! Dat geen buurland een vinger uitsteekt! Dat niemand hier ook maar iets in zijn hoofd haalt!

Er was blijkbaar even sprake van dat de Amerikaanse president en de Noord Koreaanse leider elkaar in Đà Nẵng zouden ontmoeten. Al een geluk dat het allemaal in Hà Nội gebeurd is, wat een circus was dat hier anders geweest ...

Maar we hebben ons wel geamuseerd met de fait divers van het bezoek van die twee. Dit kan ik U daarover vertellen.

Neen, niet alle kinderen hebben hier nu blond of kort geschoren haar. De kapper knipt deze kapsels in de hoofdstad duizend kilometer naar het Noorden, hier halverwege het land geen valse leiders die van ontmoetinkje kunnen spelen. Als de gelijkenis te groot was, riskeerde je trouwens uit het land gezet te worden.

Karrewiet uitzending van 20 februari 2019 en het filmpje waarop de reportage gebaseerd is
De aankomst was live te volgen op het Youtube kanaal van Global News. Ik krijg van mijn nieuwsjunkie het ene bericht na het andere. Tussendoor een foto van een groene taxi bij het hotel. 'Kim Jong-un komt aan in een groene Mai Linh auto, dat gaat Lukas leuk vinden!'

Die journalisten moeten zich soms behoorlijk amuseren als ze zich vervelen. Voor de grap een ordinaire Mai Linh taxi naar het hotel sturen, tsssssss. Al was de aankomst van de Noord-Koreaan per trein ook wel speciaal.

Lang na hun vertrek horen wij pas dat alles vervroegd en in mineur is afgelopen. Alweer dankzij de Belgische media, het (jeugd)journaal kunnen wij altijd pas de volgende dag bekijken. Maar zeker Karrewiet is vaak wel duidelijker en juister dan wat we hier in Vietnam te weten komen. Dus blijven wij het nieuws op die kleurrijke achtergrond volgen.

Hier de volledige Karrewiet uitzending van 28 februari 2019Geen opmerkingen:

Een reactie posten