zaterdag 2 februari 2019

Spreek uit: auw jaaj

Etnische groepen hebben in Vietnam hun eigen traditionele kledij. Wat daarnaast van Noord tot Zuid als traditioneel kostuum gedragen wordt, over een lengte van meer dan 3000 kilometer, is de ao dai.

Het basispatroon is behoorlijk rechttoe rechtaan. Op een lichte en wijde satijnen broek komt een bovenstuk met een split links en rechts. En dan nu de variaties.

Vrouwen dragen een lange ao dai. Nauwsluitend rond hun boezem. Een lange split die hoog vanuit de heupen start. Stoffen panden die dansen bij iedere beweging. Voor een vrij preuts land als Vietnam is de nationale kledij behoorlijk sensueel. Als ze onder hun rechthoekige strooien hoed ook nog eens hun lange dikke zwarte haren laten wapperen... Geen wonder dat T-shirts, koelkastmagneten, postkaarten en alle andere souvenirs met traditioneel geklede vrouwen bevolkt worden.

Mannen dragen een korte ao dai. Denk aan een stijlvolle, rechte tuniek die net boven de knieën komt, met een split links en rechts. Geïnspireerd door de Chinese manier van knopen, sluit de ao dai met een lus rond een geknoopt touwtje. Traditioneel zijn er vijf sluitingen die volgens het internet voor de volgende waarden staan: menselijkheid, rechtvaardigheid, eerbied voor de rituelen, kennis en integriteit. De strooien hoed dragen mannen enkel op het land, als ze zich opkleden is het met een stevige hoofdband, versierd met borduursels.

Eigenlijk is alles versierd met borduursels. En geen kleurencombinatie onmogelijk.

Voor de Tết festiviteiten heeft Jana een marineblauwe au dai gekregen, versierd met witte bloemen met een geel hart. Lukas heeft van een vriendje een helderblauwe au dai geërfd, compleet met hoofdband en alles.

Samen passen ze zo schoon bij elkaar. En zo schoon hier. 
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten