zaterdag 16 april 2016

Fair wear Friday: speelkleren

Het idee stamt uit mijn scoutsverleden. Op kamp neem je niet je mooiste kleren mee, maar kleren die vuil kunnen worden. Kleren die mogen verkleuren in de zon. Die brandsporen, modderbaden, verfspatten en mosvegen verdragen. Kleren die niet per se het kamp moeten overleven. Speelkleren dus.

Nog steeds als ik op reis ga, pak ik speelkleren in. Kleren die al wat afgedragen zijn, zo kan ik ongestoord de kinderen spaghetti over me heen laten morsen, op een stoeprand gaan zitten omdat de wachtrij voor het museum te lang is, tijdens een boswandeling aan een tak blijven haperen, in het gras gaan liggen, een snel smeltend ijsje overnemen, ... U snapt het wel.

Volgens Allerliefste is dat niet helemaal logisch. Op reis kom je nog eens op de foto! Dan wil je er toch goed uitzien? Daarom probeer ik van die speelkleren af te stappen en al eens iets moois in de valies te steken. Met een klein hartje. Want wat als ik dat favoriete rokje niet meer kan dragen in het dagelijkse leven? Wat als die ene T-shirt die overal bij past onherroepelijke schade oploopt? Want ook dat is duurzaam: zorg dragen voor je kleren zodat ze zo lang mogelijk meegaan en je niets nieuws hoeft te kopen.

Sinds kort heb ik er iets op gevonden. Kleren die langzaam opschuiven naar de categorie speelkleren, geef ik een tweede leven. Ze worden weer mooi, komen terug in vorm en tegelijk is het niet zo heel erg als het op reis onder de vlekken zonnecrème komt te zitten.

Neem nu dat recykleren van T-shirt naar topje. Op Pinterest staan tal van voorbeelden en ik heb inderdaad nogal wat T-shirts waarvan de stof aan de schouders te dun en vormeloos wordt, terwijl de rest nog goed zit. Als verknipt topje daarentegen dienen die oude T-shirts perfect. Daarmee kan ik op reis zelfs redelijk stijlvol buitenkomen, beter dan in mijn speelkleren alleszins.


En ongelooflijk, op 10 minuten is dat klaar! Dus kon er voor de dochter ook nog eentje af.

********************
Dit bericht past in een reeks over faire kleren. Op vrijdag ga ik (soms!) in mijn kleerkast op zoek naar broeken, rokken, bloesjes, kleedjes, schoenen, ondergoed en kousen die eerlijk gemaakt zijn. Dat wil zeggen: kleren die de katoenboeren én de textielarbeiders in goede werkomstandigheden konden maken en waarvoor ze een deftig loon kregen. Daarom. 
Zin om mee te doen met Fair wear Friday? Mail Lies!

1 opmerking: