vrijdag 22 april 2016

Duizend venstersOfficieel heet de wandeling 'Las ventanas de Güímar', maar iemand heeft er duizend vensters van gemaakt. Nu ja, officieel. Het staat in geen enkele reisgids, op geen enkele stafkaart. Het is privaat domein, dus eigenlijk is er geen wandeling.

Officieus kent elke Tenerifiaan die route. Wij kwamen ze te weten op ons eerste adres: een B&B-achtige jeugdherberg waar iedereen elkaar 's avonds naar de voorbije dag vraagt. 'En zijn jullie kinderen een beetje stapzeker?' Toch wel behoorlijk. 'Dan moet je die wandeling in de vallei van Güímar doen. Prachtig!'

Voor wie een beetje Spaans verstaat is dit een prima beschrijving. Het komt erop neer dat je bijna 12 kilometer lang een aquaduct volgt. Een aquaduct die soms iets te dicht langs een ijzingwekkende afgrond passeert. Dan was ik blij dat de deksels van de betonnen watergoot ontbraken, zo konden Jana en Lukas erin lopen, veilig afgeschermd. Andere keren konden we bovenop de deksels lopen. Soms was de aquaduct overgroeid en moesten we ernaast. Nog dichter bij de afgrond die sowieso al steil genoeg was. Dan spraken wij hen streng toe: voorzichtig zijn hier! (Ik heb er geen foto's van, mijn hand lag dan op de schouder van Lukas vlak voor mij. Om zijn eventuele val te kunnen tegenhouden.)

Dat exotische groen hoog in de wolken was op zich al de moeite. Maar daar gaat de wandeling met duizend vensters in essentie niet om. De aquaduct boort zich namelijk af en toe door de rotsen. Tien tunnels zijn er in totaal. Sommige slechts 200 meter lang, andere meer dan een kilometer. Sommige pikkedonker. Andere voorzien van grote lichtgaten. De zogenaamde vensters.
En kijk wat je dan krijgt. Je ziet door een venster al de vensters van de volgende tunnel!
Dus en of je stapvaste voeten moet hebben! Sommige stukken zijn best gevaarlijk, maar zoiets moois wil je toch niet missen?

Een zaklamp komt ook van pas. Een helm is optioneel. Maar wat je dus zeker nodig hebt... Tredzekerheid. En het nummer van don Samuel. Hij rijdt in de vallei van Güímar wandelaars na het dalen voorbij de laatste tunnel weer naar het beginpunt, waar de auto staat. Want na 12 spannende kilometers wil je niet dezelfde weg terug. Het is een ongelooflijke mooie wandeling, ik heb dit zelf zelden gezien...

Maar geen twee keer!

Bij deze exclusief voor U, en voor al wie ooit in Tenerife door een van die duizend vensters wil kijken: taxi Samuel, +34646582537.

2 opmerkingen: