donderdag 26 november 2015

Het leukste kwartiertje van de dag

Het is meer dan een holle slogan, ik vind voorlezen echt het leukste kwartiertje van de dag. Ook in mijn job ben ik fervent pleitbezorger. Dat levert zelfs extralegale voordelen op: elke maand worden hier boeken geleverd die ik mag recenseren voor de kinderopvang. Een greep uit de stapel.

Voorleesweek 2015 - campagnebeeld voor mijn sector





Vanaf 1 jaar: Xavier Deneux maakt zoveel meer dan platte kartonboekjes. Hier is dat een beetje te zien. Verrassend, die manier waarop de ene pagina het spiegelbeeld, soms zelfs het negatief is van de andere. Heldere vormen, sprankelende kleuren, speels design. De beste babyboekjes in jaren. Bij Clavis vind je kleurenvormentellen en eten.

Vanaf 2 jaar: Léon gromt, geschreven en getekend door Riske Lemmens. Elke keer dat Léon in zijn hoofd verandert, doet mama mee: ze vecht ridderlijk tegen zijn innerlijke draak, temt de leeuw, wordt dierenoppasser voor de olifant. Tot ze het beu is. Léon mag veranderen wat hij wil, hij moet NU zonder poespas in bed. Hoe herkenbaar is dat niet, zeg. Met suggestieve tekeningen, let goed op de schaduw van Léon. Een verhaal dat hier nog steeds meegaat.

Vanaf 3 jaar: Nelsons acrobatenboek, samengesteld door Rika Taeymans en Laura van Bouchout. Met vrolijke tekeningen van Emma Thyssen. Mijn favoriete geboortegeschenk: 30 acrobatische spelletjes om in de woonkamer te doen. Van simpel tot spectaculair, jarenlang pret verzekerd. Samen circusje spelen, daar worden wij gewoon goedgezind van.

Zo tussen 3 en 4 jaar: De taartenboeken waar is de taartverjaardag en picknick met taart en kunst met taart. Woordeloze prentenboeken in de gelauwerde tekenstijl van Thé Tjong Khing. Elk verhaal is een rasechte whodunit, spannend tot op de laatste pagina. Het leuke is dat je constant op het verkeerde been wordt gezet en dat je verschillende verhaallijnen kunt volgen. Ook als je de ontknoping al kent, blijft het dus boeiend. Je kunt immers altijd terugbladeren om te gaan kijken: Wie eet onderweg al die snoepen? Wie wordt telkens weer verliefd? Wat gebeurt er met het wasgoed? Waarom lukt de taart niet? Wij lazen bekeken eerst het boek "picknick" en dat blijft onze favoriet.

Vanaf 4 jaar: Alle verhalen van Kikker en Pad. Arnold Lobel schreef en tekende zijn korte stukjes over twee vrienden reeds in de jaren '70. Van eventuele oubolligheid is evenwel niets te merken, taal en verhaal blijven overeind. Wat Kikker en Pad meemaken is licht en luchtig en tegelijk tien keer indringender dan bij de Kikker van Max Velthuijs. Het gaat over zwemmen in een zomers meertje, bij elkaar thuis komen als het buiten sneeuwt, een knoop verliezen en terugvinden, bang zijn in het donker. Het dikke boek is jarenlang zowel van dochter als zoon de favoriete omnibus geweest. Het oversteeg zelfs hun onderlinge leeftijdsverschil van drie jaren. Bij Ploegsma niet meer verkrijgbaar, helaas. Als je het ergens tweedehands vindt, niet aarzelen.

Zo tussen 4 en 5 jaar: Mevrouw Ja en Meneer Nee van Pieter van Oudheusden en Inge Bogaerts. Meer kan een koppel niet verschillen. Mevrouw Ja omarmt het leven, Meneer Nee moet over alles eerst nog even nadenken. Terwijl zij een feestje geeft, vreest hij de afwas. Tot op een dag Mevrouw Ja nergens zin meer in heeft. Kunnen ze de rollen omdraaien? Modern filosofisch sprookje met de nodige humor en aparte tekeningen: het dansfeestje bijvoorbeeld gebeurt op de rug en billen van Mevrouw Ja. Zo een van die boeken die ik ook na hun kindertijd ga bijhouden.

Vanaf 5 jaar: De ridder die niet slapen wilde en zijn paardje Parcifal, geschreven en getekend door de onovertreffelijke Randall Casaer. Een rondleiding in een ridderkamer vol grapjes: tussen Middeleeuwse wapens staat bijvoorbeeld ook een surfplank. Een kamer die kort en klein geslagen wordt, want vooraleer ridder gaat slapen moet hij nog wat stoere dingen doen. Pluizer recenseert het eerder kritisch, maar bij mijn kinderen werkt dit boek zeer goed. Ze vinden het uitstelgedrag van de ridder bijzonder grappig, alsook het feit dat hij uiteindelijk in het grote bed kruipt. De gelaagdheid met lettertypes en grapjes voor volwassenen kan ik dan weer erg appreciëren.


En omdat de Voorleesweek zich richt tot iedereen, welaan dan. Nog twee persoonlijke suggesties. Voor mijn iets oudere huisgenoten die niet meer in de kinderopvang zitten maar af en toe ook nog graag voorgelezen worden. En gelijk hebben ze. Het blijft het leukste kwartiertje van de dag.

Voor 8-jarigen: Heksen van Roald Dalh, met de bijhorende tekeningen van Quentin Blake. Zelfs nadat je samen-met-kind de film gezien hebt, blijft het boek spannend-en-grappig-tegelijk. En zou het niet zonde zijn dat dochter dit in haar eentje zou lezen? Dat ook oudere kinderen die zelf kunnen lezen nog steeds ontzettend genieten van voorgelezen worden, is het perfecte excuus om deze klassieker te herbeleven. (En binnen een paar jaar nog een keer!)

Voor 35-jarigen: Zestien plus staat er bij Mieke Maaike's obscene kapsalon van het Geluidshuis. Gebaseerd uiteraard op Mieke Maaike's obscene jeugd van Louis Paul Boon. Ik moet toegeven dat dit een gokje is. Ik heb het verhaal zelf nog niet gehoord, laat staan dat ik An Miller gevraagd heb om het voor te lezen aan mijn bedgenoot. Maar hij is groot genoeg en ik ben er wel nieuwsgierig naar.
     

1 opmerking:

  1. Bedankt voor de inspiratie; altijd handig als cadeau-idee voor jonge kindjes in de familie- en vriendenkring!

    BeantwoordenVerwijderen