donderdag 30 april 2020

Coronaspeurders, maskerhoofdpijn en groepsimmuniteit

Ik weet best dat niemand op mijn mening zit te wachten, en al zeker niet de specialisten van de Corona taskforce in België. En toch denk ik vaak: kijk naar Azië! Virusverspreiding is hier dan misschien wel een specialiteit, virusbestrijding ook.

Bovendien heeft dit continent twee maanden voorsprong. De hele wereld kan leren van hoe de curves hier afgevlakt werden, welke misverstanden er geweest zijn, hoe de versoepeling nu loopt. Het voortschrijdend inzicht van anderen, ik wou dat iedereen daar zijn voordeel mee kon doen...


Over coronaspeurders:

Ik lees dat België tweeduizend mensen zoekt om een telefooncentrale te bemannen die aan contactopsporing zal doen. Eindelijk! Contactopsporing. Dat had Marc Van Ranst hier begin maart al kunnen lezen...

Het is namelijk via intensieve contactopsporing dat Vietnam uitzonderlijk goede cijfers kan voorleggen. (Vandaag 270 besmettingen, waarvan 225 genezen en niemand gestorven. Al drie weken geen overdacht meer.)

Intensieve contactopsporing gebeurt hier tot in de 5e graad, voor de hele periode van twee weken voor de besmetting. Contactopsporing heeft alleen maar zin als het ook gevold wordt door verplichte, doorgedreven isolatie. Hier is dat dus quarantaine met de deur op slot.

Het is hard maar het werkt. Vietnam heeft de crisis op drie maanden tijd volledig overwonnen, zonder al te veel schade.

Vergelijk dat met België waar mensen met symptomen gevraagd wordt om thuis te blijven. Idem voor de mensen die na contactopsporing opduiken. Zij vertonen nog geen symptomen maar verspreiden het virus al volop, ook aan hen wordt dus gevraagd om thuis te blijven.

Euhm... Omdat er te weinig tests zijn weten de meeste mensen mét symptomen in België niet eens of ze Covid-19 hebben. Hoe kunnen ze dan anderen beschermen? Enne... Krijg je een ziektebriefje zonder symptomen? Een zelfde soort briefje voor als iemand uit je bubbel symptomen heeft? Een briefje voor als iemand uit je bubbel door contactopsporing gebeld wordt?

Alleen als al die mensen zich volledig kunnen isoleren, zal het ooit een keer gedaan zijn. Daarom moeten ook al die verlofbriefjes er komen. En een systeem zoals in Vietnam: controle dat patiënten en contacten effectief thuis blijven (hier in ziekenhuisvleugels, legerkazernes, hotels en huizen onder bewaking) met eten en medicijnen die vers geleverd worden en dagelijkse medische controle.


Over maskerhoofdpijn:

Ik lees dat kinderen ouder dan 12 in de klas maskers zullen moeten dragen. Ook op het openbaar vervoer wordt het verplicht, elders niet. 'Maar wel sterk aangeraden.' Eindelijk! De boodschap dat een mondmasker zinvol is. Dat had Marc Van Ranst hier half maart al kunnen lezen...

Daarom dat ik het zo vreemd vind dat het in het publieke leven niet verplicht wordt. Als je ergens verschil kunt maken, dan toch ook in de vluchtige contacten in de winkel, aan de tramhalte. Een mondmasker dragen tijdens je blokje om is niet onoverkomelijk. Je draagt dat maar even - zolang je uit huis bent - en het helpt echt.

Wanneer het daarentegen uren achtereen moet... Ik krijg telkens barstende koppijn van het zuurstofgebrek. Mijn bril dampt ook voortdurend aan.

Wat gek dus om net leerlingen te verplichten om op school mondmaskers te dragen. Om te beginnen zitten ze als bubbel drie uur bij elkaar en kunnen ze elkaar dus ook op allerlei andere manieren besmetten. Weegt een masker dan nog wel op? Bovendien krijg je leerlingen met hoofdpijn, anderen die het bord niet kunnen zien. Iets leren wordt er ook al niet makkelijker op.

Wat gek om van jongeren bínnen hun bubbel wél die inspanning te vragen, maar niet van wie zich in het openbare leven begeeft.

(En ook nog... Leg het maar eens uit aan sommige kinderen. 'Je mag terug naar school en geen zorgen, het is echt veilig! Maar je juf of meester blijft achter plexiglas en je mag niemand aanraken. Allez hup, niet bang zijn. Veel plezier!') 


En dan heb ik er niet eens een bril bij getekend! Met een masker bedampt die voortdurend


Over groepsimmuniteit:

Elke keer dat iemand met dat begrip afkomt, klinkt het als dé oplossing. Het is de situatie waar we uiteindelijk naartoe moeten, zeggen ze dan. 'Groepsimmuniteit is nodig, anders blijft deze crisis maar aanhouden.' 

Nog los van Westerse navelstaarderij, lijkt het mij één grote gok. Over het virus zelf weten we nog steeds niet alles, laat staan over immuniteit. We weten niet of iemand die ziek geweest is effectief immuun is en hoe sterk die immuniteit dan zou zijn. Ben je na Covid-19 volledig tegen de ziekte bestand, of 75% of minder dan de helft?

We weten ook niet wat het verband is met de ernst van de symptomen. Zijn mensen die zwaar ziek geweest zijn meer immuun? Of langer immuun? Zijn mensen die een heel lichte vorm gehad hebben - of die zelfs niet weten dat ze het doorgemaakt hebben - ook immuun? Of zijn zij net extra kwetsbaar voor een volgende golf, die hen misschien zwaarder kan treffen?

We weten ook nog helemaal niet hoe lang immuniteit zou aanhouden. Een paar weken? Maanden? Een jaar? Tien jaar? Levenslang?

Er zijn nog veel meer cijfers nodig, medische testen, onderzoek en data-analyse voor we ook maar iets over immuniteit kunnen zeggen. Iedereen die met de oplossing van groepsimmuniteit schermt, neemt eigenlijk één grote gok. 
          

Geen opmerkingen:

Een reactie posten