vrijdag 25 oktober 2019

Neen oend mee twie steirte

Zu content as neen oend mee twie steirte.
Zo blij als een hond met twee staarten.

Sinds kort staat deze uitdrukking ook op de lijst.

In mijn lessen Nederlands probeer ik tussen saaie hoofdstukken vol spelling en grammatica door af en toe een leuke les te steken. Onlangs bijvoorbeeld: spreekwoordenpictionary. De lijst is ondertussen twaalf pagina's lang en nog niet af, er schieten ons nog elke dag nieuwe spreekwoorden en uitdrukkingen te binnen.

Onlangs dus die van de hond met twee staarten toegevoegd. Omdat The Guardian onze thuisstad in de top 10 van favoriete bestemmingen heeft opgenomen. Wij blij want ...

  • Gent! Schoon Gent!
  • De krant die de klimaatcrisis als belangrijkste topic van vandaag naar voren schuift, promoot citytrips met de trein!
  • Naar Gent! Schoon Gent!
  • En de krant vermeldt vrij expliciet dat er zo veel vegetarisch en fairtrade aanbod is.
  • In Gent! Schoon Gent!

Aan dat laatste heeft mijn Allerliefste tien jaar lang hard - heel hard - meegewerkt. Zoveel tijd later werpt dat nog steeds (en steeds meer) meer zijn vruchten af. Elke keer dat Gent een vermelding of prijs in de wacht sleept, krijgt Allerliefste van zijn vroegere collega's berichtjes en complimenten.

Het maakt hem zo blij als een hond met twee staarten.

'Misschien moeten we die uitdrukking hier introduceren,' stelt hij voor. 'As happy as a dog with two tails. Termont gebruikte die zin vaak in zijn toespraken. Ook al verstond niemand uit het internationale publiek er iets van en stonden alleen de Gentse medewerkers in hun vuistje te gniffelen.'

Waarom ook niet. Van de Graslei tot Huyền Trân Công Chúa, van mij mag iedereen zo blij zijn als een hond met twee staarten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten