dinsdag 18 december 2018

Bericht aan de reiziger

Tien tips voor uw trip naar Vietnam.

1. Gij zult met stokjes leren eten. Restaurants voor toeristen serveren meestal wel Westers bestek, maar U wilt natuurlijk niet zoals de doorsnee toerist zijn, U wilt zoals de Vietnamezen kunnen eten (en ook bij de Vietnamezen kunnen gaan eten). Geen zorgen, na een aantal maaltijden waarbij U niet helemaal verzadigd de tafel verlaat, komt dat vanzelf. Honger is de beste motivatie. Gij zult rijst eten. 

2. Gij zult nooit voorrang nemen. De zwakke weggebruiker bestaat hier niet. Vrachtwagens, auto's en brommers gaan voor op fietsers en voetgangers. Of ze U nu rechts inhalen, onverwacht uit een heel klein steegje komen, U in een bocht de pas afsnijden of door het rood rijden ... Geef ze ruimte, laat ze maar passeren. Enkel in de wachtrij voor het postloket of aan de betaaltoog van een buurtwinkeltje eist U uw plaats op. 

3. Gij zult U om vijf uur 's morgens nog eens omdraaien. Of om twee uur 's nachts. Of om het even wanneer de hanen van verschillende buren denken dat het ochtend is en beginnen te kraaien. U grabbelt naar de oordoppen die U heeft ingepakt en als het effectief al licht wordt eventueel ook naar het slaapmasker dat onder uw kussen ligt en ronkt verder. 

4. Gij zult op blote voeten lopen. In huis, op school, op kantoor, op bezoek. Overal waar U binnen gaat. Dus kiest U voor schoenen die makkelijk aan en uit gaan. Bij voorkeur plastic schoenen, dan zijn ze ook nog eens waterbestendig.

5. Gij zult geen leer dragen. Geen leren schoenen, geen leren riem, geen leren handtas, dat beschimmelt in dit vochtig klimaat alleen maar. Gij zult wel elke dag andere kleren dragen, anders bekijken de Vietnamezen U maar raar. In de zomer merkt U vanzelf wel waarom. (Maar ook dan houdt U best een lichte regenjas bij de hand.) Gij zult bij een tempelbezoek iets dragen dat schouders en knieën bedekt.  

6. Gij zult veel water drinken. Maar niet van de kraan. Vietnamezen kunnen het leidingwater zelf ook niet verdragen, overal is dus flessenwater of gefilterd water. Gij zult daarom ook niet paniekerig doen over ijsblokjes in uw drank, die zijn zuiver. Kijk ook eens bij nummer 10 en pak een herbruikbare drinkfles in, hier kunt U die veilig vullen aan de waterton. 

7. Gij zult zonnecrème smeren. Ook in de winter. Het regenseizoen heeft tussen de buien door zeer zonnige dagen. Als uw huid factor 50 nodig heeft, breng dat dan mee. Vreemd genoeg is goede zonnecrème in Vietnam niet te krijgen. Omdat de zon echt kan branden dragen wij in de zomer ook pet of zonnehoed, in het water meestal ook zwem-shirt en -bril met verdonkerde glazen. In het regenseizoen zult Gij antimuggencrème smeren.

8. Gij zult de tafel van 25 beheersen. En in de miljoenen rekenen. Eén euro is iets meer dan 25.000 VND, Vietnamese Đồng. Begin maar al te oefenen.

9. Gij zult een paar zinnen Vietnamees spreken. Hun taal is zo moeilijk dat je met enkele woorden al meteen scoort. Hallo, dank u, sorry, daag, tot ziens en de rekening, alstublieft. Als ze vragen waar U vandaan komt zegt U Bỉ en begint U over onze voetballers. Hazzaa, Lukaku, Adoweido en De Broine. In één adem feliciteert U hen met hun Zuid-Oost-Aziatische kampioenstitel. Ze zullen U op handen dragen. 

10. Gij zult een boodschappentas gebruiken. Desnoods zo'n nylongeval, dat neemt in uw bagage nauwelijks plaats en gewicht in. Ze drukken hier voor het minste een plastic zak in uw handen, dus U zegt không (neen, zingend uitspreken) en toont uw eigen tas. Hetzelfde voor rietjes en plastic flessen, probeer ze te weigeren en gebruik uw eigen alternatief. U zal op het strand wel merken hoe land en zee hier bijna verdrinken onder het plastic afval, Vietnam zal U dankbaar zijn.   

Neemt U deze regels in acht, geef dan gerust een seintje als U in de buurt bent.

In de buurt, dat is daar onder die pijl, aan de droge kant van een naamloze straat langs de rivier. Coördinaten op Google Maps hoeft U niet per se te onthouden, als U uur en plaats van aankomst laat weten komen we U graag oppikken.
   

5 opmerkingen:

 1. Na dit te lezen, zou ik direct willen vertellen. Zo wijs geschreven, Ellen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zou het kunnen dat deze (vree) wijze woorden bedoeld zijn voor mensen die heel binnenkort naar de bevriende republiek reizen .

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk berichtje!
  En De Broine, daar ook al! Zou Nederlands echt de enige taal zijn met een "ui"-klank? :)

  BeantwoordenVerwijderen