vrijdag 22 juni 2018

Ik ga op reis en ik neem mee

Een mens onthoudt gemiddeld zeven dingen op een rij. Als je dat spelletje wil winnen, moet je de dingen dus clusteren. Bijvoorbeeld... Ik ga op reis en ik neem mee:
 • een onderbroek, 
 • een slaapmasker, 
 • mijn tandenborstel, 
 • haarrekkertjes, 
 • een leesboek, 
 • een opblaasbare krokodil, 
 • een bikini.

De eerste vier items vallen min of meer onder persoonlijke hygiëne, in je hoofd moet je daar één item van maken, zo komt er ruimte vrij om nieuwe dingen te onthouden. Maak daar vervolgens ook een cluster van, strandspullen bijvoorbeeld. En hup, er is in je hoofd weer plaats voor nieuwe dingen. Maak verder clusters, tot je wint.  

Wij moeten geen spelletje winnen, maar wel onze bagage beperken. Er is al 500kg mee, ik pak nu onze gewone valiezen in. Ahum, gewoon. Wat neem je mee op reis als het eigenlijk geen reis is, maar een verblijf? De gekste dingen. Denk kaasschaaf, rekenmachine, mierenlokdoosjes, zilverpoetsdoek, abacus. En dingen van betekenis.

De slippers die ze van haar meter kreeg. Een greep uit de vogelveren die ik jarenlang verzamelde. Magneten en postkaartjes voor op de koelkast daar. De kubb. Speelgoedautootjes, massa's speelgoedautootjes. Hun favoriete dekbedovertrek. Mijn mooiste bladwijzers. Lievelingsoorbellen. Twee fotoboekjes met van die plastic hoesjes: op elk nachtkastje eentje dat de kinderen in de loop der jaren zelf hebben samengesteld. Hun tandendoosjes. Kader met kippenveer. Kader met een stukje autobaan. 

Dingen die ik op reis nooit zou meenemen.

Als ik daarover vertel, krijg ik erg leuke reacties. Iemand zou het beeldje van haar oma inpakken. Iemand anders zijn supporterssjaal. Een naaimachine. De koekjestrommel. En U? Welk voorwerp zou U meenemen? Wat kunt U niet missen? Waarmee zou U zich onmiddellijk ergens thuisvoelen?

Of bent U echt helemaal onthecht?

9 opmerkingen:

 1. geen enkele twijfel: mijn fiets

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mie, onze fiets hebben we mee! Wij kunnen ook niet zonder...

   Verwijderen
 2. Het beeldje van een moeder met kind dat ik van mijn grootmoeder kreeg, ze zei dat ze het kreeg van mijn moeder toen ze zwanger was van mij maar mijn moeder herinnert zich dat niet en mijn grootmoeder dementeerde toen al af en toe, dus het is niet zeker of het wel klopt, maar het verhaal is zo mooi

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik schreef dus: dat ik niet zou kunnen kiezen. Honkvast en al. Maar dan leek me dat zo lullig, terwijl jullie van alles en vooral van iedereen afscheid aan t nemen zijn. ik wens jullie stevige internetverbindingen, een goed telefonie-abonnement en voor 1 keertje veeeeel airmiles voor als de heimwee zou toeslaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Redelijk veel dingen, maar als ik echt zou moeten kiezen: mijn babyknuffel die al de halve wereld is rondgereisd (tot op de dag dat mijn oudste geboren werd, nam ik die letterlijk mee op elke reis en zelfs op congressen ;)). En een paar schilderijen die R's oma voor ons maakte, en foto's, en muziek (maar dat kan op een usb-stickje tegenwoordig), en boeken (de meeste op e-reader, maar toch ook niet allemaal), en de 90 brieven (45 heen en 45 terug) die we naar elkaar schreven toen we nog net wel en net niet meer minderjarig waren ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En ik vergat nog: een busje pikante kruiden (Slap Ya Mama) uit New Orleans geïmporteerd en nadien nog 's meegebracht door vrienden van daar uit - tenzij we zouden emigreren naar Louisiana (kans is klein).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maya, ik heb heel gelijkaardig gedacht. Alle muziek en foto's op een externe harde schijf gezet, Jana neemt sinds jaar en dag mijn kinderknuffel overal mee naartoe, de brieven heb ik netjes in een door verzameld (die zouden hier teveel afzien van het vochtig klimaat) en ik heb een slazwierder mee! ;-)

   Verwijderen