donderdag 22 september 2016

Helemaal overstag (voor die rare jongen met zijn litteken)

'Mama, wat is een ziel?'
'Hmmm, moeilijk te zeggen. Waarom?'

Ze ligt met een boek in de zetel. 'Hier staat dat Dementors met de Kus des Doods iemands ziel uit zijn lichaam kunnen zuigen. Wat is een ziel?'

Zucht. Want er zijn ook nog Dooddoeners, Necroten, Terzielers en Hij-die-niet-genoemd-mag-worden. Kenners hebben het al lang begrepen: ik heb het over Harry Potter. Al die duistere en griezelige dingen in de boeken van J.K. Rowling. Dat mens heeft zeker geen dochter die 's avonds moeilijk in slaap valt en tegelijk zo'n fanatieke lees-al is?

Ik heb nog geprobeerd extra boeken van Roald Dahl onder haar neus te wrijven. Ronja de Roversdochter, nadat ze al zo veel andere titels van Astrid Lindgren had gelezen. Strips. Het mocht niet baten. Haar vrienden spelen van Harry Potter, om mee te zijn doorploegt zij alle boeken. Ik kan toch geen verboden leeslijst aanleggen? Dat is terug naar de Middeleeuwen!

In de lente is ze aan het eerste boek begonnen. In de zomer nam ze nummer vijf mee op reis. We beperkten onze fietsbagage tot een minimaal aan onderbroeken, kousen en T-shirts zodat er plaats was voor het dikste boek uit de reeks. Daar stelden we ons zelfs geen vragen meer bij.

Nu ze bijna aan boek zeven zit, gebeurt het in een soort collectief. Postkaartje van de buren: op reis in Engeland namen ze de Zweinstein Express! Lukas: ik ben van Griffoendor! Het laatste nieuws op de speelplaats: la Rowling heeft een achtste boek uit! Geroezemoes aan de schoolpoort: er loopt een expoo in Brussel!Wij gingen naar Brussel. Keken toe hoe een paar mensen met de Sorteerhoed werden ingedeeld. Zagen op perron 9 3/4 de locomotief van de Zweinstein Express. We speelden Zwerkbal en verzorgden Mandragora's. Volgden lessen Toverdranken, Kruidenkunde en Waarzeggerij. We belandden in de hut van Hagrid, in zijn reuzegrote zetel. Griezelden in de kamer van de Zwarte Magie. Vergaapten ons aan de pracht en praal van het Joelebal. En we ontdekten dat de slaapkamer van de jongens vol chocokikkers lag. Het Zwerkbalgezelschapsspel was zelfs niet opgeruimd!

Op het einde slenterden we naar de Wegisweg, het steegje waar je alles kunt kopen wat je op Zweinstein nodig hebt. Een sjaal van de juiste afdeling. Tovenaarsgewaad. Postuil. Smekkies in alle smaken. Braakballen. Schrijfveer. Toverstok.

Ter plekke evolueerden we voorbij de fase dat we ons bij Potter hebben neergelegd, we gingen helemaal overstag. Budget van ons, spaarcenten van hen ... Ze hebben nu een paar attributen waarmee lezen en spelen naar het volgende niveau getild worden. Nadat we alle fijn uitgewerkte details zagen moet ik toegeven: Harry Potter, dat is ongebreidelde fantasie. Bijna magie.
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten