vrijdag 29 april 2016

In de wolken

Ik herinner me nog hoe spannend we het allemaal vonden, toen het klasgenootje van Jana naar Bolivia trok. 'En gaat die dan Spaans spreken in de kleuterklas?' Zoveel jaren later woont S. terug in België. Papa Pieter heeft een film meegebracht. Samuel in the Clouds.'De documentaire vertelt het verhaal van Samuel Mendoza, een man die hoog in de bergen van Bolivia het werk van zijn vader wil verderzetten als uitbater van de hoogste skilift ter wereld. Alleen: er ligt tegenwoordig geen sneeuw meer. De toeristen zijn weg, maar Samuel blijft bidden tot de Achachillas, bergtoppen die hij ziet als wijze grootvaders.'

Ik citeer nog even verder de recensent van het MOOOV festival. 'In plaats van een complexe uiteenzetting over de opwarming van de aarde (...), neemt Pieter Van Eecke je mee naar een bijzondere, surrealistische plek en een fascinerende man voor wie die opwarming helaas al te tastbaar is. (...) Het levert een boeiende held op en een straf verhaal (...). Maar bovenal: prachtige beelden van een verbluffend landschap. En dat blijft toch dé reden waarom je deze film op het grote scherm van de cinema wil zien.'

Daarom gaan wij nu zondag naar de Sfinx. Samen met Pieter, het vriendengroepje rond hem, met allerlei kinderen en andere aanhangsels. Ik wil hem vragen hoe het was, dat filmen door weer en wind. En wat hij bedoelt met 'the spiritual vision of Samuel contrasts with the rational work of scientist, who seem even more lost than Samuel'. Of Pieter nu hij van de bergen is afgedaald nog hoop heeft voor de toekomst?


U bent zondag natuurlijk ook welkom. Maar als U liever in alle rust gaat kijken, zoek dan tussen deze speeldata. Wat ik vooral wil zeggen: mis het niet, die straffe en tegelijk poëtische documentaire van Pieter.

2 opmerkingen:

  1. Ik zag de trailer toevallig gisteren, toen we naar de docufilm 'The Land of the Enlightened' gingen kijken. Dank voor de herinnering!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Graag gedaan! En was dat goed, die Land of the Enlightened?

      Verwijderen