dinsdag 15 december 2015

Beeldvorming is alles

Eerst dit: ik ben best wel een beetje blij dat er een klimaatakkoord is. En ook dit: ik ben vegetariër, daarom waarschijnlijk dat het mij extra opvalt. Maar volgens mij bericht de redactie.be niet echt consequent over de inspanningen die bij het klimaatakkoord horen.

Dat het van alle kanten moet komen, van de mensen én politici. Dat we niet alleen moeten nadenken over koning auto, maar ook over het vlees op ons bord. Dat kan qua berichtgeving zeker tellen. Petje af.

Het probleem is het subtiele verschil in toon en beeld. Kijk even met mij mee.

KLIK HIER voor het fragment in kwestie 

Van minuut 1'00" tot 1'08" zegt Jos Delbeke, klimaatdirecteur bij de EU, dat de overheid de burger moet ondersteunen. Door bijvoorbeeld fiscaliteit van energieproducten aan te pakken, inbegrepen energieverslindende bedrijfswagens. De redactie toont beelden van auto's in de file. Hoewel een heilig huisje, heeft journalist Tim Pauwels bij dit onderwerp geen vragen.

Van 1'11" tot 1'20" heeft de directeur het over de manier waarop we eten. 'Pardon?' vraagt de journalist. 'Jawel,' zegt de directeur. 'Vlees eten is een hele dure omweg. Als we daar rationeler mee zouden omgaan, zou dit goed zijn voor onze gezondheid en voor het klimaat.' De redactie toont een zomerse barbecue.

Dus een auto wordt niet afgebeeld zoals in de reclamefilmpjes - lekker scherend langs de kustlijn, idyllisch in een berglandschap of helemaal alleen in de stad - maar vlees wel? Als 'de auto als probleem' van de redactie ondersteunende negatieve / problematiserende / klimaatgebonden beelden krijgt, dan zou bij vlees toch hetzelfde moeten gebeuren? Ik vind op internet meteen de nodige foto's. In filmdatabanken moet toch ook dergelijk materiaal zitten?



U denkt allicht dat dit maar een detail is, maar daar ben ik niet zo zeker van. 'Raak niet aan ons vlees!' is in de ruime publieke opinie vaak nog de teneur. Als ook de media schamper doen, zie ik die knop naar minder vlees nog niet zo snel omgedraaid.

Terwijl nota bene in het klimaatakkoord staat dat het nodig is.
    

5 opmerkingen:

  1. Waarschijnlijk om schril contrast met al die "boodschappen van algemeen nut" van de VLAM te vermijden...
    Ik ben geen vegetariër (call me flexi), maar ik erger me daar ook enorm aan!
    Raak niet aan onze nationale "stoofvlees friet" met Jerre Meus, zie je ze denken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kim, kijk hier. Over het vlees en de VLAM...

      http://www.standaard.be/cnt/dmf20151210_02015391?shareId=401b3e55b5b9e4ccfdd17cb90a99830b51c78b1387a87560d7c280d5a978183517efbdf55eca7c1732743c85f544f411ef8687db8cd9ad4d4102aaecdcd60143

      Verwijderen
  2. Er hoeft ook niet geraakt te worden aan de stoofvlees met friet, maar eet dat dan maar 1 keer per maand. Dat is niet alleen beter voor milieu, maar ook voor je gezondheid. Dat stoort mij een beetje: alles wordt zo negatief voorgesteld, alsof je voor het milieu van alles moet laten. Terwijl mij keer op keer opvalt, dat van alle "opofferingen" die ik gedaan heb voor het milieu, dat ik daar zélf beter van werd! Minder spullen is minder rommel en meer rust. Meer groenten is veel beter voor je spijsvertering. Biokatoen is véé éééél zachter! Een ladycup is potverdorie veel comfortabeler dan tampons! Een goed geïsoleerd huis is zo zalig om in te wonen. Ik kan nog wel even doorgaan, hoor... :-) Bon, ik ben het met je eens, dat de berichtgeving hier niet fair is.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Helemaal akkoord! Ik ben weliswaar ook geen fulltime vegetariër (ik kom dit jaar vermoedelijk aan ongeveer 70% vegetarisch), maar de belangrijkste reden dat ik vaak vegetarisch eet, is net dat ecologische aspect. En 't is niet dat ik mensen wil "bekeren", maar als het in discussies bijvoorbeeld gaat over met de fiets i.p.v. met de auto naar het station, dan wordt dat iets logisch gevonden om goed te doen voor het milieu (ook al doet niet iedereen het per se), als het gaat over vegetarisch i.p.v. vlees of vis, dan krijg ik wat meewarige blikken. Terwijl dat verdorie net hetzelfde is!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oef, ik ben gerustgesteld dat jullie niet vinden dat ik overdrijf. Ik heb ook niet de behoefte om te bekeren, ik moei me niet met anderen hun levens. Maar soms kan ik me zo vreselijk ergeren als de anderen commentaar geven op mijn manier. Alsof een beetje milieuvriendelijk proberen leven je vanzelf tot een fundi maakt. Terwijl het inderdaad soms niet eens zo veel inspanningen vraagt en het vaak gewoon aangenaam of goed is. Blij dat ik daar niet alleen in sta! Fijne en slimme lezers heb ik... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen