donderdag 12 november 2015

Guide turistiche su Roma / Cartolina da Roma / Libri a Roma / Carta da piegare da Roma

De titel zegt het. Dit bericht gaat over reisgidsen / postkaartjes / boeken / vouwpapier. Niet dat ik Italiaans ken. Maar het is een feit: de momenten dat we in Rome niet onze ogen uitkeken, zaten wij met al onze neuzen in boeken en paperassen.


Ik las Kalme Chaos van Sandro Veronesi en Momenten van onverwacht geluk van Francesco Piccolo, een heerlijk kleinood met scènes in Rome. Maar in plaats van mijn persoonlijke opinie over goed gecaste lectuur, denk ik dat U meer heeft aan een overzicht van Rome's beste reisgidsen.

En eerlijk waar, volgens mij komt het door de karrenvracht boeken die we een paar weken tevoren uit de bibliotheek haalden, dat onze reis zo geslaagd was. Zo kenden ze op voorhand dat verhaal over die twee ruziemakende jongens die als baby gezoogd werden door een wolvin. De badhuizen. De vele goden. Het bloedvergieten in het Colosseum en de keizer die met zijn duim omhoog of omlaag het lot van gladiatoren bezegelde. De dieren die uit het Afrikaans gedeelte van het Romeinse rijk via de Tiber werden aangevoerd voor diezelfde gruwelijke spelen.

Daarbovenop kwam een stapel prentenboeken en kindvriendelijke reisgidsen over het Rome van vandaag. Met zijn scooters en pasta, zijn romantiek en geestelijken van overal ter wereld, zijn zonnebrillen en ijs- en capuccinocultuur.


De stapel was nog groter, maar hier de boeken die uiteindelijk in ons valies belandden. Om ook tijdens de reis nog vaak op terug te vallen. Het zijn de boeken die hen op voorhand goesting deden krijgen in de reis en ter plekke maakten dat ze verbanden konden leggen. Hun beeld over Rome werd tastbaar, de puzzel volledig. Van links naar rechts, te beginnen op de bovenste rij:
  • Familiegids Rome. De Capitool reisgidsen zijn voor kinderen sowieso al van de meer duidelijke soort: met dwarsdoorsnedes van gebouwen, veel foto's en plannetjes met perspectief die uit de bladzijde lijken te springen. Deze familieversie is extra leuk met kadertjes vol gekke weetjes en quizvragen en doe-dingen. Bij elke bezienswaardigheid is ook een rubriek 'stoom afblazen' met suggesties om te spelen en te picknicken. Aanrader. 
  • Romeinen uit de willewete reeks bij Clavis, van Suzan Boshouwers & Veronica Nahmias. Het perfecte boek voor kleuters, omdat het vertrekt vanuit hun leefwereld: kinderen die in een tuin aan het spelen en graven zijn en een vreemd voorwerp ontdekken. En dan is het verhaal vertrokken: vanuit die opgravingen weten we hoe Romeinen vroeger leefden, beeld je eens in dat je toen een kind was... Hoe ziet je dag eruit? Welke kleren draag je? Wat eet je? Enzovoort. Leuk ook is het overzicht van Romeinse goden achteraan. (Wij hebben ons op basis van onze karaktereigenschappen ook elk een god toegemeten.) 
  • De weekendbijlage met - dat moest lukken! - een reportage over de Romeinse maffia. En toen we terugkwamen: de krant met kritiek op het financieel Vaticaan. Aiaiai. 
  • Paolo, een jongetje uit het Rome van vandaag. Je ziet hem dus ook voetballen in het park, met de familie rond een kerstboom, met zijn vriendjes in de klas (waar de kaart van Italië hangt, handig). Evengoed zijn er tekeningen waarop Paolo mijmerend over het Forum Romanum kijkt of zijn hand voorzicht in de Boca della Verita steekt. Tof prentenboek. 
  • Wees blij dat je geen gladiator bent. Een echte geschiedenisles vol gruwelijke feiten grappig gebracht. Je doorloopt het leven van een gladiator van begin tot eind. Van overmeestering door de Romeinse soldaten en verkoop op de slavenmarkt over opleiding en het laatste avondmaal tot aan de dag van het gevecht en de dood die daarop volgt. Heel misschien krijg je genade, maar reken daar niet te veel op. Het favoriete boek van de kinderen. (Er is trouwens een hele reeks wees-blij-dat boeken die me stuk voor stuk leuke geschiedenislesjes lijken. Te verkrijgen bij Biblion.) 
  • Momenten van onverwacht geluk van Francesco Piccolo.
  • Rome verboden-voor-ouders uit de Lonely Planet reeks van Lannoo. Met cartoons en grappige tekstballonnen en fotocollages bedoeld voor iets oudere kinderen, maar daar houden die van mij zich niet aan. Leuk is de thematische opbouw. Bijvoorbeeld wat staat er vandaag op de zeven heuvels van Rome? Waar gaan ze mode shoppen? Het verhaal bij de kerk Maria Maggiore (iets met miraculeuze sneeuw) was het populairste.

Niet op de foto wegens einde leentermijn: Dit is Rome van Miroslav Sasek, met heerlijke tekeningen van het moderne Rome vol knipogen naar het verleden. Vonden de kinderen iets minder, maar ik bladerde er wel graag door, telkens opnieuw. 







Bovendien hadden we nog een dochter mee die altijd en overal zat te tekenen. Haar schetsen en aantekeningen en tips heb ik gebundeld in een unieke reisgids. Daarin kom je te weten dat het handig is om 'Italies' te kennen in de kerk van de Lateranen, want daar is het toilet heel moeilijk te vinden. En dat gladiatoren die om hun mama riepen, maar flauw waren.





Zij organiseerde ook een postwedstrijd. Als we op dezelfde dag een kaartje zouden versturen vanuit het Vaticaan en eentje met de gewone Italiaanse post, welke zou dan het eerste toekomen? Als het dringend is gaan locals volgens de reisgids naar het kantoortje op het Sint Pietersplein. En toch is het kaartje van de Italiaanse post hier eerst aangekomen. De postzegel was dan ook 5 cent duurder.

Maar nu wilt U waarschijnlijk weten waarom hier helemaal bovenaan ook nog carta da piegare / vouwpapier in de titel staat? Wel. Het enige souvenir dat we kochten was ... alweer een boek. Maar wel eentje dat je kon uitknippen en vouwen tot een 3D Colosseum. Na amper twee dagen knutselen zat het in elkaar en konden we een lieveheersbeestje in de arena zetten. Ook leuk is dat er een decorverandering mogelijk is. Je kunt het stadion laten vollopen met water en een zeeslag naspelen. Net zoals de Romeinen tijdens hun spelen ook deden. Onvoorstelbaar. 


Verkrijgbaar in de bookshop van ... het Colloseum. (Ook nog andere leuke (kinder)boeken daar. Maar goed, de stapel in onze valies was al zwaar genoeg.)

4 opmerkingen:

  1. Die foto's zijn zalig. Over de Romeinse tijd kan je inderdaad veel lezen. Ik ben ook jaren verzot geweest op al die verhalen. Misschien daarom dat ik het nu allemaal wel eens in het echt zou willen zien.
    Je hebt die reis echt wel goed voorbereid. Ik krijg echt het gevoel dat dit een citytrip is die met kinderen best doenbaar is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 't Is de eerste keer dat we het zo grondig aanpakten. En dan nog: die boeken uit de bieb waren gewoon leuk, het was niet drammerig of zo. Maar ik was zelf ook verrast hoe goed het werkte tijdens onze trip. En ja, ik vind Rome voor kinderen een ideale stad. Misschien zelfs beter dan Parijs (de enige citytrip waarmee ik kan vergelijken): met Parijs zit je ook vaak lang ondergronds, Rome is precies bevattelijker. Enfin, als het zover is met je dochter, laat iets weten.

      Verwijderen
  2. Dat klinkt echt fantastisch, en die reisgids van jouw dochter is een prachtig souvenir!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik moet eerlijk toegeven dat ik die reisgids zelf ook fantastisch vind. Heeft ze misschien van haar opa / architect die op zijn reizen ook elk moment zit te schetsen. Hij zegt dat hij gebouwen zo beter kan onthouden - ze zitten dan in zijn vingers. Doe jij dat ook?

      Verwijderen