vrijdag 27 november 2015

Fair wear Friday: een goed woordje

Ik ben niet helemaal zeker of dit bericht wel in Fair wear Friday past. 't Gaat over een boetiekske in Gent. Het is vreemd, ik ga doorgaans niet naar ketens, maar kleinere winkels voelen ook niet altijd comfortabel. Het personeel daar wil vaak net iets te graag helpen, als de druk om te kopen te hoog wordt, loop ik weg. Zomaar blijven rondneuzen lukt mij zelden.

Bij Seraphine kan het gelukkig wel. Al moet ik toegeven dat ik toch vaak met een buit buiten ga. Omdat veel dingen er zo mooi zijn. Neem nu die twee Y-kleedjes die ik multifunctioneel kan inzetten. Van het werk rechtstreeks naar een vrolijk feestje. Zie hoe vlot: tule eronder, klaar.


Zo instant transformeren is een droom voor moderne stadsprinsessen als ik. Alleen was ik ten tijde van de aankoop nog niet zo plichtbewust met fair bezig. Y-dress is een klein(?) Brussels(?) merk, zonder ronkende verklaringen over eventuele duurzaamheid. (En klein is niet per definitie verantwoord.) Elke vrouw die kirt bij mijn kleedje, stuur ik door naar Seraphine, maar ik zou dat nog enthousiaster doen als ik zeker wist dat Y-dress oké is.

Idem dito voor de complimenten bij mijn jas. Er is duidelijk grote vraag naar regenjassen die én waterdicht én mooi zijn. Elegant op de fiets en in het bos, boven een broek en een rok. Zelfs mannen vragen mij daarnaar. Of er ook een versie voor hen is en waar ze die kunnen kopen? Ik vrees dat Ilse Jacobsen alleen voor vrouwen ontwerpt. Ondertussen lopen op school al vijf moeders rond met dezelfde jas / andere kleur. Opnieuw: ik zou nog enthousiaster doorverwijzen als ik wist dat Ilse Jacobsen het fair doet.

Een betrouwbaar merk is Jacobsen in ieder geval wel. Toen mijn rits vroegtijdig kapot was, onderhandelde mevrouw Seraphine met het atelier over een nieuw exemplaar. Nu heb ik in plaats van dieselblauw eentje in marineblauw. Ook mooi.


Maar wat ik nog het allerbeste vind van mevrouw Seraphine: zij suggereert haar leveranciers mogelijke verbeteringen. Zo ijvert ze bij Jacobsen al jaren voor ritsen die vernieuwd kunnen worden zonder de hele jas te vervangen. Volgend jaar zou het inderdaad zover zijn. Daarom vond ik dit bericht toch onder Fair wear Friday vallen. De merken bij Seraphine zijn zonder twijfel mooi en kwaliteitsvol, misschien soms ook fair maar dat weet ik dus niet. 't Is die queeste naar duurzaamheid, die verdient een goed woordje.

********************
Dit bericht past in een reeks over faire kleren. Op vrijdag ga ik (soms!) in mijn kleerkast op zoek naar broeken, rokken, bloesjes, kleedjes, schoenen, ondergoed en kousen die eerlijk gemaakt zijn. Dat wil zeggen: kleren die de katoenboeren én de textielarbeiders in goede werkomstandigheden konden maken en waarvoor ze een deftig loon kregen. Daarom. Zin om mee te doen met Fair wear Friday? Mail Lies!

2 opmerkingen:

 1. Van multifunctioneel inzetbare kleding heb je minder nodig, dus in dat opzicht is ben je goed bezig (en wat een schoon kleedje trouwens!)
  Die jas van Ilse Jacobsen heb ik ook, de zwarte. ik vind hem zeker stijlvol, maar ik ben toch niet super enthousiast over de vaste kap. Als ik door de regen fiets moet ik die wel opzetten om te voorkomen dat ik een waterreservoir creëer op mijn rug, maar eigenlijk vind ik fietsen met een kap op zeer onveilig. liever draag ik een regenhoed, maar dan zit ik dus met die kap... Ik vind de jas vooral geschikt voor mensen die met de auto gaan of te voet, maar dat doe ik allebei nooit :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha, zo had ik het nog niet bekeken - van die multi inzitbare kleding. Da's een goeie.

   Bij de kap van de jas had ik ook nog nooit stil gestaan. Maar nu je het zegt. Ik zet meestal mijn helm op, de regen glijdt langs daar van mijn hoofd naar mijn schouders. Vaak ook ene dikke sjaal rond mijn nek, misschien dat mijn kap daar vaak in zit, zodat het geen reservoir wordt? Nog geen last van gehad alleszins.

   De rits is bij trouwens sneller dan normaal gesleten omdat ik mijn jas onderaan dicht hield, tijdens het fietsen komt er dan door de beweging blijkbaar te veel druk op te zitten, waardoor de tandjes van de rits het niet meer houden. Nu heeft de winkel me bij die nieuwe jas op het hart gedrukt dat ik hem tijdens het fietsen vanonder open moet laten. Dat advies vertellen ze sinds kort aan elke fietsende klant - tevoren wisten ze het effect van fietsen nog niet. Dus inderdaad, misschien toch niet zo geschikt als fietser? Te voet of met de auto, dat doe ik ook nooit ;-)

   Verwijderen