dinsdag 7 april 2015

Dagen zonder suiker

Minderen met suiker is in. De Standaard heeft er godbetert een aparte correspondent voor aangesteld. Ik ben er al een tijdje mee bezig en hoop het ook na de hype vol te houden, zo wil ik mijn migraine indijken.

Op de avond van 6 december heb ik met een barstende kop van veel te veel Sinterklaaspeetjes beslist: voor mij radicaal géén suikers meer. Zie wat dat oplevert in de suikertest.
Het grootste verschil in mijn eetpatroon?
 • 's Morgens boterhammen met ongesuikerde pindakaas in plaats van choco.
 • 's Middags boterhammen met boter, geitenkaas, veggiespread. Geen dessertboterham met choco meer. 
 • 's Avons lekker vers gekookt. 
 • Nog later op de avond chips, noten of hartige geitenkaaskoekjes. 
 • Tussendoor geen koek of snoep meer. Ik permitteerde mij tot voor kort heel veel. 
 • Op bezoek of op restaurant geen taartjes, geen pannenkoeken, geen zoete desserts meer.
 • Alcohol en frisdranken dronk ik toch al nooit - alweer voor die migraine. Op 'gelegenheden' drink ik nu water in plaats van vurt fruitsap (dat ik eigenlijk nooit lekker vond, ik voelde me meestal sociaal verplicht om een beetje feestelijk te doen). 
 • Geen yoghurt, wel stukjes geitenkaas (omdat ik ook koemelk probeer te mijden). 
 • Voorverpakt eten kwam al zelden op tafel. Omdat de optie 'één keer per maand' niet bestond, heb ik in de test aangevinkt dat ik wekelijks kant-en-klare pizza eet. Dat klopt niet, maar zelfs àls het dus zo was, kom ik nog steeds aan weinig suikers.  

De moeilijkste verandering was niet mijn eetpatroon aanpassen, maar de goesting weerstaan. In plaats van koffie nam ik na het eten vaak een stuk... chocola. Na de afwas beloonde ik me met... chocola. Tussendoor at ik... chocola. Het is nog steeds op de tanden bijten om niet in die oude gewoontes te vervallen. Zeker nu op tafel een mand staat vol met eieren van... chocola.


Dus ik herhaal voor mezelf: minder suiker is minder hoofdpijn en meer energie.

4 opmerkingen:

 1. En die chocolade kan ook nog eens giga hoofdpijn veroorzaken dus dubbel goed bezig. Je kunt ook heel goed koekjes maken zonder suiker, maar met fruit of rozijnen. Ook uiteraard met mate nemen natuurlijk.
  Ik doe het nu zonder suiker sinds september en het bevalt me prima! En het gaat zo goed dat ik met pasen wel gezondigd heb maar het me niet eens beviel...
  Ik eet ook nog eens geen brood (bevat naast gluten óók suiker) dus dat is voor mij nog eens een score hoger.
  Maar je kunt het en je zult je er zeker beter door voelen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zit helaas nog in die situatie die je op het einde beschrijft. Ik vrees dat ik een lichte chocoladeverslaving heb ... Chapeau!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Respect!

  Ik krijg gelukkig geen migraine van teveel suiker, maar dat maakt het daarom niet gezonder natuurlijk. Met periodes lukt het mij om te minderen, maar van zodra ik weer iets teveel binnenkrijg (vb. door nu een paar chocolade paaseieren te eten), ben ik direct weer vertrokken. Veel moeilijker om er vanaf te raken, dan om er weer mee te beginnen... Een en al bewondering dus dat het jou zo goed lukt!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank voor de bemoedigende woorden. Deze week gaat het alweer een stuk beter om die chocolade te laten. Ik denk dat mijn lijf ondertussen na al die tijd fysiek wel afgekickt is. Nu moet ik die nieuwe goede gewoonte nog verankerd krijgen in de rest van mijn systeem, da's het moeilijkste... Maar met die aanmoedigingen moet het wel lukken!

  BeantwoordenVerwijderen