vrijdag 6 maart 2015

Amai! Wat was dat zeg?

Als U het al niet in de media had gezien, dan had U het na een week stilte van mijn kant ongetwijfeld wel vermoed: zondag was een groot succes. De dagen daarna was ik compleet uitgeteld.

Content ook, dat er voor zoiets als eerlijke mode zo'n groot publiek is. En wat voor een publiek. Ik zag vrouwen en mannen, kinderen, studenten en pensioengerechtigden, rolstoelgebruikers, pikzwarte fashionista's met een fantastische kroezel-hanekam, Latino's en dames met een hoofddoek, mensen met T-shirts van grote confectiemerken, met wereldwinkelkleren en met designschoenen en -hoeden. Op een evenement zelden zo'n diversiteit gezien. 't Moet zijn dat het veel mensen iets kan schelen.


Tijdens de modeshow stond de traphal dan ook bomvol. Wie er niet meer bij kon, ziet hier nog eens alle silhouetten en merken op een rijtje. Wie het hele evenement gemist heeft, ziehier het stukje uit het 7-uur journaal, de reportage van AVS en een vlog (kijk tot het einde). Van mij krijgt U verslag van achter de schermen.

Mijn taak was meelopen met Peter, de cameraman van Stad Gent. Wanneer er iets interessants te zien was, mocht ik aan zijn mouw trekken. Intensief, dat kan ik wel zeggen. We kwamen op alle verdiepingen, in alle workshops en lezingen. We wurmden ons door de overvolle markt. Ik sprak -tig mensen aan die voor de campagne van Fashion Revolution hun kleren binnenste buiten keerden. Of we hen mochten filmen terwijl ze hun jas omdraaiden? En wat vonden ze verder van het FFF?


De dochter vond het alleszins heerlijk. Het vilten, natuurlijk. Maar ook haar werk als vrijwilligster. Goodiebags vullen. De markt helpen klaar zetten. Buttons persen. Standhouders de weg wijzen. Dat was het toppunt! Dat ze op een evenement tegen (onder meer) kinderarbeid in de textielsector zelf werd ingezet. Gelukkig kon ze er wel om lachen.

De mooiste beelden trok ik een uur voor aanvang, toen de fotomachine werd uitgetest, de modellen broodjes gingen eten en de winkels netjes waren opgezet.
Toen alles nog moest beginnen. 


Wisten wij veel dat er twee-duizend-acht-honderd man zou opdagen.

13 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Merci. En Romina, ik heb - denk ik toch - al een heel schone foto zien passeren van jou en je vriend voor "who made my clothes". Laat me zeker iets weten als je hem niet toegestuurd krijgt de komende dagen!

   Verwijderen
  2. Jammer genoeg heb ik die man met onesie en pinnenmuts die jij bent tegengekomen, helemaal gemist! ;-)

   Verwijderen
 2. Top! Inderdaad fijn dat zoveel mensen geintersseerd zijn in 'schone kleren'. Ik zag Jana in het vlogfilmpje (jou ook?). Toch jammer dat ik er niet kon zijn, had jou dazr wel willen tegenkomen in het zog van de cameraman.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien volgend jaar, hé Liesbeth? En inderdaad, ik zat ergens in beeld achter / onder Jana, we waren de photobooth aan het testen. Ik had jou graag ook eens in levende lijve gezien...

   Verwijderen
 3. Nog eens bedankt voor het organiseren, 't was echt de moeite! Bedankt voor de link naar de outfits, want de modeshow heb ik gemist. Bewust weliswaar, want doordat ik beperkt was in tijd snuisterde ik op dat (toch iet of wat rustigere) moment liever rond bij de kledingstands, maar ik vond het toch jammer. Jeej dus voor het filmpje en voor al die vrijwilligers en voor faire kleding :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat het fijn was! Druk, maar heel fijn. In al mijn entoesiasme ben k helemaal vergeten om enkele kiekjes te maken, niet bepaald een goede blogster wat dat betreft. Ik ga mijn lezers naar hier dirigeren denk ik, de jouwe zijn heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb jouw bericht net gezien, het was inderdaad een heel mooie dag, hé?

   Verwijderen