donderdag 26 februari 2015

Iedereen heeft wel een T-shirtje van H&M

Eén van mijn collega's vraagt zich af welke kleren ze zondag zal aantrekken. Alstublieft, haal niet dat ene faire stuk uit uw kast. Ik weet het, op zo'n fair fashion feest wilt U zich van uw beste kant tonen. Maar geloof mij, een T-shirtje van H&M is beter.

Nu zondag in het MIAT start voor Gent namelijk ook de Fashion Revolution Day.

Elk jaar op 24 april, de trieste verjaardag van de ramp van Rana Plaza in Bangladesh waarbij meer dan duizend textielarbeiders het leven lieten, doen mensen over de hele wereld dit:



Zo simpel als wat. En U hoeft het niet eens zelf te doen! Nu zondag zet Sarah jou met je kleren binnenste buiten in een fotohokje (of voor een heuse echte fotograaf). Op 24 april sturen wij al die foto's online de wereld in. Met dit soort interactieve petitie vragen we de grote ketens 'wie heeft onze kleren gemaakt?'

Vandaar mijn verzoek: trek zondag iets aan van een merk* waarvan je vermoedt dat er niet zo netjes genaaid wordt. Het mag een kleedje zijn, jeans of ondergoed. Maakt niet uit. Zolang het maar geen fair wear is. Dat heeft deze ene keer geen enkele zin.






* De actie klaagt niet alleen de misbruiken in Bangladesh aan, maar in de textielsector wereldwijd.

Toch is een kledingstuk van Benetton, de Carrefour, Kappa, NKD, H&M, Mango, C&A of El Corte Ingles nu zondag alvast een goede optie. Zelfs nadat er in het Rana Plaza gebouw scheuren waren vastgesteld, lieten deze merken vrouwen en kinderen verder naaien (wie niet kwam opdagen, zou niet uitbetaald worden).

Benetton, Carrefour Kappa, NKD en andere merken hebben de afgesproken vergoeding aan de slachtoffers van de ramp zelfs nog niet betaald! H&M, Mango, C&A, El Corte Ingles en anderen betaalden al een eerste schijf, maar wachten nu toch wel lang met de rest van de vergoeding. 

Vandaar: geneer je niet voor je T-shirt van H&M of van United Colors (sic!) off Benetton, maar gebruik hem voor de actie.

4 opmerkingen:

 1. Hm, mijn zwarte kleedje is van Cora Kemperman

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En laat dat nu net verantwoord zijn! Aiaia. Vooruit, voor één keer mag het ;-)

   Tot zondag, hé!

   Verwijderen
 2. Jeps, mijn zwart h&mmeke ligt al klaar ;-) tot zondag!

  BeantwoordenVerwijderen