vrijdag 20 februari 2015

Fair wear Friday: mannen

Eigenlijk heb ik maar één man. En hij wou niet voor de camera verschijnen.


Maar het is wel dankzij hem dat ik meer dan doorsnee met Noord-Zuid thema's bezig ben.

1. T-shirt met H2O en de twee is een dollarteken. Hij heeft iets soortgelijks met windmolens. In zijn sector zijn T-shirts met een boodschap toegelaten. Deze komt van het merk IDEO dat goed bezig was maar helaas gestopt is.

2. Een T-shirt dat fietsen een goed idee vindt, van Veleco: ethical cyclewear.

3. Soms moet hij voor zijn job iets deftigs aan. Hemd en trui kochten we op zijn verjaardag bij Today is a good day! Beide van Wunderwerk: ik snap niets van hun Duitse mission statement en bij Rankabrand is het merk natuurlijk weer niet gekend. Ik vind ook nergens dat Wunderwerk aangesloten zou zijn bij Fear Wear Foundation.

Geeft niet, zo leerde ik onlangs. Bij winkels als Today is a good day kun je er wel op vertrouwen dat het ethisch oké is. Omdat het lidmaatschap veel kost, zijn veel verantwoorde kledingmerken niet aangesloten bij die FWFoundation. Ze hebben meestal rechtstreeks contact met de enkele ateliers waar ze hun kleren laten maken, bewaken daar de lonen en arbeidsomstandigheden maar kunnen zich, gezien hun geringe omzet, het officiële ethische label vaak niet permitteren. Mijn nieuwe regel is dus: als een gespecialiseerde handelaar uitzoekt welke merken fair-eco zijn, dan ga ik ervoor.

Waarvoor dient die FWFoundation dan nog? Voor de grote spelers. Als pakweg H&M, Mango of Zara, maar ook chique merken als Xandres en Liu Jo zich hierbij zouden aansluiten, dàn zou de impact in het Zuiden gigantisch zijn. Het blijft dus belangrijk dat consumenten dat label eisen. Wie weet, op een dag, dragen we allemaal kleren zonder bloed, zweet, tranen en kinderarbeid.


Conclusie: Sommige van mijn broeken, bloezen, kleedjes die ik in vorige postjes een dikke nul gaf, zouden toch een punt kunnen krijgen! Zoals die Monkee Genes. Met bovenstaande drie stukken scoort Allerliefste alleszins wel goed. Het is natuurlijk maar een selectie. Ik roefelde tussen de kapstokken naar wat ik dacht dat ethisch was, de rest is blijven hangen. Anderzijds, wie weet heeft Allerliefste nog wel meer ethisch textiel. Maar ik kijk liever in zijn ogen dan naar de etiketjes van wat hij draagt.


********************

Dit bericht past in een reeks over faire kleren. Op vrijdag ga ik (soms!) in mijn kleerkast op zoek naar broeken, rokken, bloesjes, kleedjes, schoenen, ondergoed en kousen die eerlijk gemaakt zijn. Dat wil zeggen: kleren die de katoenboeren én de textielarbeiders in goede werkomstandigheden konden maken en waarvoor ze een deftig loon kregen. Daarom. 
Zin om mee te doen met Fair wear Friday? Mail Lies!

6 opmerkingen:

 1. Wat wunderwerks mission statement betreft: ecologisch, duurzaam, milieubewust, sociaal en fair zijn de belangrijkste trefwoorden... dus dat zit echt wel snor! Veleco kende ik nog niet... ééntje voor op het FairWearFriday-pinterest bord!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wunderwerk zit inderdaad goed. Persoonlijk vind ik dit hemd en deze trui ook nog eens heel mooi en superzacht ;-) En Veleco, die hebben we zelf pas vorig jaar ontdekt, is voor ons ook een nieuwe. Veel pinplezier ermee! Heb je een ethisch bord of zo?

   Verwijderen
 2. Oh, mijn eerste reactie toen ik zag Veleco: ethical cyclewear was "yes, vanaf nu kan ik daar fietsbroeken en -truitjes kopen". Eventjes teleurgesteld dus dat het geen echte fietskledij is (met zeemvellen broekskes en al), maar 't is hoe dan ook goed om hen te leren kennen, want ik kan ook voor gewone kledij nog meer dan merkeninspiratie genoeg gebruiken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij mijn man op het werk zijn ze al een tijdje op zoek naar ethische sportkledij: blijkt niet zo makkelijk te vinden. Terwijl ik denk dat er toch een grote omzet is in sportkledij, niet? Zou tof zijn als op een dag... En dan laat ik het wel weten!

   Verwijderen
 3. Het beste zijn de winkels waar je zelf niet hoeft te zoeken of het ethisch wel verantwoord is, mijn favorieten: Today is a good day, goedvandoen.be en watmooi.nl

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat treft, volgens mij komen die allemaal naar FFF nu zondag! Tot dan, hé.

   Verwijderen