dinsdag 28 oktober 2014

Met effectjes en al

Ha, ze heeft dat fototoestel echt ontdekt. Eerst was het gewoon wat oefenen en spelen, nu probeert ze effectjes uit. Dat gaat heel simpel. Uit een stevig stuk papier knipt ze een rondje, daarna tekent ze daarin een vormpje, ik knip uit, zij plaatst het op de lens en hup! Wijs effect.


Ze begon met een eenvoudig wit sjabloontje: het hart. Dat geeft een nogal romantisch kader aan de dingen. En met Playmobil koningen en koninginnen gaat zeemzoeterig ensceneren vanzelf. Uit de 63 andere foto's in deze reeks leid ik af dat het witte hart waarschijnlijk een blijver wordt.

Daarna schakelde ze over op zwarte sjablonen. Het geeft een iets duidelijker effect, maar je moet de positie wel goed inschatten. Als je zelf aan zulke sjablonen zou beginnen: denk klein, héél klein.

Met zwart is bleek het iets moeilijker om het sjabloon flou te houden en het onderwerp scherp. Niet dat ze dat zo wetenschappelijk analyseerde, maar al snel greep ze weer terug naar wit papier. Dat artistiekerige vond ze blijkbaar wel mooi. De sterretjes zijn volgens mij ook een blijver. Al vind ze ze wat 'slordig door elkaar, mama!'
Toen kwamen er een heleboel buurtvriendjes langs. Er zijn zo van die dagen dat het bij elkaar leuk aanwaaien is. Ze bedacht voor elk van hen een passend passe-partout.
Nu kan ze dus opnieuw oefenen op compositie, belichting, scherpte. Maar dan mét effecten.

2 opmerkingen: