vrijdag 17 oktober 2014

Kapperstip

Ik heb recent al vaak gedacht: had ik maar iets met dat idee gedaan, dan hoorde ik nu bij het hippe deel van de mensheid.

Had ik twee jaar geleden bijvoorbeeld maar die leesclub opgericht. Ik heb er toen zelfs een paar vriendinnen over aangesproken. Verder natuurlijk niets mee gedaan. En zie, nu rijzen overal boekenclubs uit de grond. Ze hebben zelfs een tijdschrift.

En had ik maar dat kleurboek voor volwassenen gekocht dat ik vorig jaar in de boekenwinkel zag staan. Toen nog helemaal weggestopt in een klein boekje. Het was een mooi kerstcadeau voor mezelf geweest. Maar neen, dacht ik: mandala's tekenen en inkleuren met mijn dochter is misschien wel voldoende. En zie, een half jaar later zijn kleurboeken voor volwassenen voor menig literair handelaar het best verkopende product.

Ik heb blijkbaar een talent voor trends maar doe er verder niets mee.

Geheel vrijblijvend geef ik U daarom deze tip.

De vraag naar huiskappers groeit al een tijdje. Toch als ik mijn vriendinnen mag geloven. Die laten hun hele gezin knippen in de living. Maar de échte trend wordt de zelf-kapper. Let op mijn woorden. Je spaart er geld mee uit - helaas handig in deze tijden van overdreven en/of besparingen.... Én je hoeft nooit een afspraak te maken.

Al jaren knip ik de haren van al mijn huisgenoten zelf. Een tondeuse doet het meeste werk bij Allerliefste. Bij de kinderen hoeft er nog niet echt een coupe in te zitten. Bij mezelf gaat het alleen om het bijknippen van de puntjes. Makkelijk zat. Maar dat zal niet lang meer duren. Op een dag moet ik waarschijnlijk gaan kleuren en willen de kinderen misschien wel een echt kapsel.

Dus was ik van plan dit jaar een basisopleiding haarsnit te volgen. Zodat ik nog jaren kan doorgaan met zelf kappertje spelen.

Maar natuurlijk doe ik het niet echt. Zoals al mijn goede ideeën altijd blijven liggen.

Ik heb nochtans het nodige materiaal. Een goed haarschaar. Een kam met zo'n pinnetje aan het uiteinde. Een heuse kappersmantel, met zo'n lapje voor op de schouders erbij. Geen kriebelende haartjes in de kleren! Ik heb ook kinderen die heel geduldig stil blijven zitten. Ze kunnen goed staren naar een filmpje.Kortom, alle basisvoorwaarden zijn vervuld. Nu enkel die opleiding in het volwassenenonderwijs nog. Dan was ik meteen mee met de aanstormende hype.

Maar ik weet nu al: die cursus komt er waarschijnlijk toch niet van. Doet U er maar iets mee.
   

14 opmerkingen:

 1. Ik knip alle mannen hier voorlopig ook nog helemaal zelf. Over die cursus dacht ik ook al na, maar daarin zitten onderdelen die niet van toepassing zijn, zoals kleuren enz. De oplossing: een kapper vinden die de basis met ons huisvrouwen wil delen? Ik ben kandidaat!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah, Lynn, da's een goed idee. Een kapper vinden waar we een paar keer kennis mogen komen stelen. Al denk ik dat we dan ook zijn/haar broodwinning stelen, en misschien is het dan plots geen goed idee meer. en denk jij dat je kleuren niet nodig hebt? Ik op termijn zeker wel, ik begin al lichtjes te grijzen...

   Verwijderen
 2. Een vriendin heeft de opleiding helemaal gevolgd, knipt mijn kinderen thuis en gaf me al veel les (je hebt nog knijpertjes nodig, Ellen!). Maar de enige echte les is heel veel oefenen en dat lukt natuurlijk niet als je alleen je gezin knipt. Voor de moeilijkere kapsels zal het toch de huiskapper worden, vrees ik :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dus binnen een paar jaar is het toch van dat, zeg je? Spijtig... Ik vond dat ik het wel goed deed. En knijpers heb ik al! Hoe echt is dat niet, zeg.

   Verwijderen
  2. En zou ik niet kunnen oefenen met een schminkpop die ik telkens een goedkope pruik op zet? (Want ja, eenmaal geknipt kan het soms niet veel korter meer.)

   Verwijderen
 3. Ach mijn moeder knapt al jaren mijn haar en dat van mijn zussen en mijn oudste zus werd deze maand 35 jaar! Al gaan wij dames nu dus wel naar de kapper (ellke 6-8 weken zijn we dan € 11,50 kwijt). Mijn moeder heeft vroeger wél een basiscursus knippen gevolgd en heeft ons vroeger menig bobline en stekels geknipt hoor. Alleen tja, toen was het een basiscursus KNIPPEN en verder niks. Haren verven en krullen deed ze al jaren bij haar eigen moeder en heeft ze zo doende geleerd.
  Je ziet, een beetje doen en durven en je komt een heel eind. Ohja... vergeet youtube niet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 11,50 euro voor een kappersbeurt! Waar is dat?!? En puur zo'n basiscursus knippen, dat zou niet meer bestaan? Want dat is inderdaad wat ik zoek... Wel gezellig, zo'n knipmoeder!

   Verwijderen
  2. Wij wonen in Appelscha en onze kapster is een eigen zaak begonnen omdat ze de het belachelijk duur vond zoveel als een knipbeurt kost. Ik heb geen idee of zo'n basiscursus bestaat maar mijn kapster zou met liefde ons wat tips geven om zelf te kunnen knippen. En anders zou je altijd nog eens kunnen kijken op YouTube. Probeer ook eens Engelse zoektermen want de Amerikanen zijn royaal met hun online tips!
   Oh en die knipmoeder van ons trakteren we zo af en toe eens op een nieuwe tondeuse of knipschaar ;)

   Verwijderen
 4. Juist, we worden grijs, maar je eigen haren kleuren lijkt me ook niet evident, dus daarom toch niet interessant genoeg. Workshops bestaan voor vanalles en nog wat, moet ook bestaan! Ik pols eens bij mijn eigenste thuiskapster of zij ervoor openstaat, voor dat lesgeven dan. Ik blijf toch hardnekkig iedereen hier thuis zelf knippen, dus niet echt broodroof als zij me tegen betaling zegt hoe ik dat beter kan doen, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. http://www.schoonheidsschool.com/cursus/kapper/?gclid=CIbooo6atsECFQMewwod63UAEw
  Slechts 24 lessen, op een half jaar tijd, ook 'slechts' 1500 euro ... daar kan een mens al eens voor naar de kapper ...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wel met opleidingscheques denk ik ...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ha, Lynn, bedankt voor alle tips. En eens gaan spieken bij de thuiskapper, dat lijkt me geen broodroof. 1500 euro voor een cursus daarentegen...

  BeantwoordenVerwijderen