maandag 30 januari 2012

De bedoeling van vandaag

Geen files vandaag en ook de fietsenteller op de Coupure stond vanochtend lager dan anders. Zo hoort het op een staking waarvoor massaal opgeroepen is. Nog los van de inhoudelijke argumenten voor of tegen (maar toch veel voor - lees Reynebeau en deze jongeren en deze meneer), gaat het ook om zoiets als het stakingsrecht. Wanneer de crisis wordt afgewenteld op de gewone vermogens (àlle gewone mensen - tuope tegoare), wanneer in het sociaal overleg niet echt naar de sociale partners geluisterd wordt - alleen alsof, dan rest niets anders dan een krachtig signaal.

Daarom snap ik niet - net als zij - dat zoveel mensen ostentatief tegen die staking zijn. Goenten uit Balen al gezien? En herinnert U zich nog de verontwaardiging van de arbeiders ten tijde van Daens?

Al gaat het vandaag - gelukkig - niet meer om veilige arbeidsomstandigheden en zondagsrust (hoewel...) of 10 frank per uur. Toch draait een staking nog steeds om hetzelfde: gewone werknemers - de ene al wat beter bij kas dan de andere, maar allemaal gewone werknemers - die opkomen voor hun belangen. En dat een staking last, ergernis en economische schade veroorzaakt, dat is net de bedoeling (dixit Jan Blommaert).
     

Geen opmerkingen:

Een reactie posten